actiune-filtru-politia.jpegMai multe categorii de persoane vor putea să controleze, pe viitor, transporturile rutiere de bunuri riscante și să aplice amenzile de până la 100.000 de lei prevăzute în Ordonanța e-Transport. Măsura este prinsă într-un proiect de OUG care va aduce o nouă amânare pentru regimul sancționatoriu, dar care conține și alte schimbări privind e-Transport.
Proiectul de OUG inițiat recent de Ministerul Finanțelor prevede că regimul sancționatoriu aferent sistemului e-Transport se va aplica de la 1 ianuarie 2023. Acesta trebuia să se aplice de la 1 iulie 2022, dar a fost amânat inițial pentru 1 octombrie 2022. Va fi nevoie ca Ministerul Internelor să vină, ulterior oficializării proiectului de OUG, cu un ordin prin care să indice în mod expres cine anume va avea competențe de control și sancționare în baza Ordonanței e-Transport. Cel mai probabil, competența va fi stabilită pentru polițiști.
 
Ordinul respectiv va trebui să fie emis într-un termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a proiectului de OUG.
 
Regimul sancționatoriu aferent sistemului e-Transport prevede amenzi care încep de la 5.000 de lei și care, în funcție de persoana sancționată (fizică sau juridică), pot ajunge până la 100.000 de lei. În plus, autoritățile mai pot face și confiscări.
 
Lista produselor riscante ce se declară în e-Transport cuprinde legume, plante, fructe, băuturi alcoolice, anumite materiale de construcții, îmbrăcăminte și încălțăminte, printre altele. Vizate de raportare sunt vehiculele rutiere care au o masă maximă autorizată de minimum 3,5 tone, dacă sunt încărcate cu bunuri riscante care au o masă brută totală mai mare de 500 kg sau dacă au o valoare totală mai mare de 10.000 de lei.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.