- Monday, 26 September 2022
- Written by FINANCIARPRESS.RO
- Hits: 281

Proiectul de OUG inițiat recent de Ministerul Finanțelor prevede că regimul sancționatoriu aferent sistemului e-Transport se va aplica de la 1 ianuarie 2023. Acesta trebuia să se aplice de la 1 iulie 2022, dar a fost amânat inițial pentru 1 octombrie 2022. Va fi nevoie ca Ministerul Internelor să vină, ulterior oficializării proiectului de OUG, cu un ordin prin care să indice în mod expres cine anume va avea competențe de control și sancționare în baza Ordonanței e-Transport. Cel mai probabil, competența va fi stabilită pentru polițiști.
Ordinul respectiv va trebui să fie emis într-un termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a proiectului de OUG.
Regimul sancționatoriu aferent sistemului e-Transport prevede amenzi care încep de la 5.000 de lei și care, în funcție de persoana sancționată (fizică sau juridică), pot ajunge până la 100.000 de lei. În plus, autoritățile mai pot face și confiscări.
Lista produselor riscante ce se declară în e-Transport cuprinde legume, plante, fructe, băuturi alcoolice, anumite materiale de construcții, îmbrăcăminte și încălțăminte, printre altele. Vizate de raportare sunt vehiculele rutiere care au o masă maximă autorizată de minimum 3,5 tone, dacă sunt încărcate cu bunuri riscante care au o masă brută totală mai mare de 500 kg sau dacă au o valoare totală mai mare de 10.000 de lei.
Popular Articles
- Most read
Publicitate