Arpechim.jpgArpechim, Combinatul Petrochimic Pitești, CPP, Petrochimia, Combinatul – sunt cele mai uzuale expresii folosite de-a lungul anilor de către argeșeni și nu numai pentru a denumi platforma petrochimică ridicată în anii ’60 - ’70 ai secolului trecut în sudul Piteștiului. Dacă ar mai fi fost în picioare, săptămâna trecută, mai exact pe 21 iulie, Petrochimia noastră ar fi sărbătorit 51 de ani de la inaugurarea oficială. Asta deși unele instalații produceau deja de câțiva ani, altele urmau să fie construite după 1970 și chiar după 2000. Puțină lume știe însă că fostul combinat petrochimic, deși ridicat în plină perioadă comunistă, nu este nici pe departe un produs al acelei epoci, ci mai degrabă unul…occidental, fiind o îngemănare de tehnologii vestice, americane și asiatice obținute fie de spionajul economic românesc, fie grație bunelor relații pe care Ceaușescu le-a avut o vreme cu Lumea Liberă.

Oamenii Securității „procurau” de zor tehnologie occidentală

Documente declasificate din arhivele CIA „igienizate” şi publicate relevă dimensiunile furtului tehnologic derulat de Securitate sub comanda regimului Nicolae Ceauşescu. Încurajat de deschiderea oferită de Occident după episodul micii sale rebeliuni faţă de URSS, din 1968, Ceauşescu a dat frâu liber ofiţerilor din cadrul Departamentului de Informaţii Externe al Securităţii (DIE/CIE). Astfel, în spatele îndemnurilor patriotice la muncă şi al sloganurilor înălţătoare la adresa inteligenţei româneşti, cercetarea şi producţia erau alimentate masiv cu tehnologie adusă cu sacoşa din Occident. În perioada de boom economic, mai mult de un sfert din economia ţării se baza pe furt tehnologic din Vest. Activitatea spionajului tehnico-economic era planificată de organisme specializate care stabilieau tematicile şi le evaluau în lei-valută, pe baza cărora acţionau agenţii de spionaj.  Misiunile de furt tehnologic erau puse în practică de brigada specială UM 0920/SD, condusă de generalul Teodor Sârb, aflat în subordonarea nemijlocită a directorului adjunct de atunci al DIE, generalul Ion Mihai Pacepa.  Printre principalii beneficiari ai acestei muncii de spionaj se afla și industria chimică și petrochimică, implicit plaforma care se ridica la Pitești.

Americanii, britanicii. nemții și japonezii - principalii furnizori de tehnologie

Deși au trecut zeci de ani de atunci, cei care mai cunusc aceste lucruri știu și recunosc în șoaptă că Arpechim este rodul tehnologiilor vestice de cel mai înalt nivel de la acea vreme. În Rafinărie, o parte din instalaţii au fost construite de Institutul de la Ploieşti pe baza furturilor realizate de spionajul economic românesc. Restul instalațiilor au fost asigurate la vedere de firme de înaltă tehnologie din SUA, Anglia şi Germania în baza relațiilor economice și de comerț exterior pe care Ceaușescu le stabilise cu aceste state. În ce privește partea de Petrochimie, s-a apelat și oficial, și  prin „metode specifice” la Lurgi şi BASF – Germania, ICI – Anglia, Mitsui – Japonia, Sohaio – SUA, Scientific Desing – SUA.

Elvețienii ne-au ajutat la cianuri

Deși pare greu de crezut, chiar și elvețienii au contribuit la edificarea Arpechim, mai exact a unor instalații care produceau derivate pe bază de cianuri în cadrul Uzinei ACN (Acrilonitril-Cian). Astfel, în 1969, un mic grup de specialiști de la Pitești era trimis în Elveția pentru a se specializa într-o uzină chimică aflată în zona localității Visp. Ulterior în instalațiile de la Arpechim s-au produs cianuri, clorură de cianuril și o serie de pesticide și ierbicide pe bază de cianuri care au fost folosite o perioadă în agricultura românească.

Un sfârșit previzibil

Așadar, Arpechim Pitești a fost una dintre cele mai moderne instalații petrochimice și de rafinare a petrolului din lume la acea vreme și încă mult timp după aceea. Din păcate, platforma nu a fost gândită să funcționeze în condițiile economiei de piață, ci în cele de supraproducție. Acest fapt a dus cumva la soarta ei de astăzi, e adevărat și cu largul concurs al statului român și al celor de la OMV care au preluat Arpechim odată cu privatizarea SNP Petrom

 

 

 

 

 

 

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro