Corbi_retrocedari_ilegale.jpgMulți dintre dumneavoastră v-ați lovit cel puțin o dată de nedreptățile funcționarilor publici, asta pentru că poate nu ați ,,cotizat” la cine trebuie sau pentru faptul că nu sunteți persoane influente. În schimb, cei care au ,,cotizat” sau care s-au bucurat de o anumită influență locală, județeană sau chiar națională au jecmănit țara de la Revoluție și până în ziua de azi. Cum a fost posibil? Totul în complicitate cu funcționarii publici care au lăsat pradă averea publică în mâna unor anumite persoane, fără să se gândească la viitorul țării, sau cel puțin la copiii și nepoții lor.  De multe ori, aceste persoane, dacă am putea să le spunem persoane, au luat chiar și din averea oamenilor. Câți dintre dumneavoastră nu v-ați trezit cu alți proprietari pe terenurile pe care le moșteneați de la părinți, bunici ș.a.m.d.?

Ca o paranteză, oricât ar critica unii Direcția Națională Anticorupție (DNA), s-a observat clar că de la apariția acestei respectabile instituții abuzurile de putere au fost stopate. Numai cine nu vrea nu observă diferența dintre perioada anilor '90 de după Revoluție, cu cea de după înființarea DNA, din anul 2002.

Chiar unul dintre cei mai longevivi primari din Argeș a declarat în urmă cu ceva timp pentru ,,Financiarpress.ro” că dacă nu exista DNA-ul asfalta tot cu firme de casă impuse de unul și de altul.

Dar haideți să trecem la subiectul nostru și să vă prezentăm un caz care exemplifică felul cum unii au devenit proprietari peste noapte de suprafețe însemnate de terenuri.

#Pus în posesie din pix

Unele dintre cele mai mari ilegalități din România au fost făcute prin împroprietărirea unora cu terenuri fără ca aceştia să aibă vreun drept. Așa se face că statul român a ajuns să aibă de retrocedat terenuri în suprafață dublă față de cea a țării! Paradoxal, am putea spune, dar dacă pe o suprafață de teren au fost puși în posesie mai mulți proprietari de către autoritățile locale se explică astfel cum s-a ajuns în situația aceasta.

Un astfel de caz a fost descoperit chiar de actualul primar al comunei Corbi, Virgil Baciu. Acesta susține că un cetățean din comuna Corbi, pe numele său Hortopan Radu Ștefan, ar fi fost pus în posesie cu o suprafață de teren considerabilă fără să justifice dreptul de proprietate sau, cum ar spune mulți, "din pix".

Totul s-a întâmplat după ce acest cetățean a făcut o cerere pentru cadastrarea unor suprafețe de teren, însă fără să respecte nici amplasamentul și nici întinderea acestor suprafețe, care au fost retrocedate.

virgil_baciu.jpgMai exact, Virgil Baciu susține că Ștefan Radu Hortopan ar fi avut dreptul să primească 34,28 ha, suprafață confiscată de comuniști. Însă Comisia locală de fond funciar din Corbi l-a împroprietărit pe acest cetățean cu 52,74 ha. Astfel, Ștefan Radu Hortopan ar fi primit de la funcționarii publici din Corbi 18 ha de teren în plus față de cât i se cuvenea, după cum susține primarul Virgil Baciu. Ba mai mult, Baciu mai spune că din cele 18 hectare, 4 ar fi fost trecute efectiv "din pix", chiar de către solicitant pe un tabel anexă la procesul verbal de punere în posesie.

Concret, în anul 2005 Hortopan a înaintat o cerere către Comisia pentru aplicarea legilor funciare Corbi în care solicita retrocedarea a încă 18 ha de teren, asta după ce în baza legilor 18 din 1991 și 1 din 2000 primise suprafețele de teren confiscate de comuniști de la cei care a moștenit dreptul de proprietate în suprafață de 34,28 ha.

Deși în prima parte a cererii Nr.22/29.08.2005 formulată de Hortopan, în baza Legii nr.247/2005, se solicită retrocedarea a 18 ha, suprafețele menționate în cerere însumează doar 13,494 ha.

 facsimil1.jpgfacsimil2.jpgfacsimil3.jpgfacsimil4.jpgfacsimil5_edit.jpg,,Aceste 18 ha nici nu mai trebuiau să intre în discuție pentru că solicitantul își primise suprafața de teren cuvenită.  Lăsând la o parte asta, la începutul cererii el solicită 18 ha. Numai că în respectiva cerere el a solicitat niște terenuri, iar suprafața terenurilor din acea cerere însumează 13,494 ha și nicidecum 18 ha.

 

În Procesul Verbal al Comisiei locale de fond funciar din 27.12.2005, Comisia propune ca suprafețele menționate în cerere să-i fie reconstituite solicitantului, adică lui Ștefan Radu Hortopan, fără să se facă referire la ce a stat la baza reconstituirii dreptului de proprietate. Se spune doar că se ia în discuție și se aprobă. Dar după ce Comisia i-a retrocedat punct cu punct suprafețele de teren solicitate însumând astfel o suprafață de 13,494 ha, în anexă însă apare altceva.  

Mai exact, în anexă, la Hotărârea Comisiei Locale de Fond Funciar Corbi, ulterior devenind anexă la Hotărârea Comisiei Județene de Fond Funciar Argeș, Hortopan este împroprietărit cu 18 ha. Pe lângă suprafețele menționate în P.V. de punere în posesie apare în plus într-o anexă, la acest P.V. un tabel scris de mână chiar Hortopan, unde sunt trecute suprafețele de teren puse în posesie de comisia locală de fond funciar, dar și o altă suprafață de 4,75 ha de teren neproductiv pentru a ajunge la cele 18 ha pe care le-a solicitat în prima parte a cererii. Adică, aceste 4,7580 ha nici măcar nu au fost trecute prin comisia locală de fond funciar. Aceste 4,7 ha au fost trecute "din pix".

Pe lângă faptul că această cerere nici nu trebuia să intre în discuție, pentru că el primise terenurile confiscate de comuniști, se mai adaugă "din pix" încă 4,7 ha ca să facă 18 ha”, ne-a declarat primarul Virgil Baciu.

Iată, așadar, un caz concret care exemplifică felul cum au ajuns unii proprietari de terenuri peste noapte. Toate aceste lucruri de multe ori s-au întâmplat în complicitate cu funcționarii publici sau din nepăsarea acestora, ori din neștiință. Grav este că sunt foarte multe cazuri de acest gen la nivel național, unele descoperite, altele nu. Așa cum este și acest caz de la Corbi, care a fost descoperit recent, după ce același proprietar a mai solicitat alte suprafețe de terenuri față de cele despre care am discutat.

Acum, primarul Virgil Baciu spune că încearcă repararea acestor nereguli prin anularea tuturor titlurilor de proprietate ale lui Hortopan, urmând ca instanța să hotărască dacă s-a procedat corect sau nu.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.