Gheorghe_savu.jpgDe-a lungul timpului am văzut cum mulți primari confundă localitatea pe care o administrează cu propria moșie. Ba mai rău, la ei la moșie banii sunt cheltuiți într-un mod chibzuit și sunt adunați de pe toate căile,  pe când la primării, unii edili pun interesele personale în fața celor de dezvoltare a comunității. Însă în rândurile ce urmează o să vă prezint un caz uluitor, am putea spune, cu acuzații extrem de grave, care dacă se adeveresc, făptuitorul, în speță primarul comunei Țițești va avea multe de tras. 

În acest articol o să vă prezint doar câteva cazuri de abuzuri, scoase la iveală chiar de o parte din angajații Primăriei Țițești, pe care acum primarul Gheorghe Savu, ca o coincidență sau nu, vrea să-i dea afară, pentru că, nu-i așa, dacă nu ești de acord cu mine, atunci ești împotriva mea.

#,,Am toate probele în acest sens care dovedesc un fals în acte”

Mai exact, primarul comunei Țițești vrea să desființeze trei posturi din Primărie, dar totodată să înființeze alte 5 pentru a crea Poliție Locală în comună. Nimic neobișnuit, însă, deși nu prea să pretează ca o comună ca Țițești să aibă Poliție Locală. 

Partea interesantă în toată această mișcare a primarului este că persoanele ale cărui posturi le desființează sunt unele incomode domniei sale, care, după cum ne-au declarat două persoane dintre cele trei, nu au acceptat să comită abuzuri comandate de primar.

Una din persoanele care urmează să fie concediată este Cristi Burtoiu, iar acesta lucrează la compartimentu mediu, post aflat în desființare.

Burtoiu ne-a declarat că este amenințat mai de mult cu desființarea postului, de aproape un an și jumătate, asta după ce a refuzat să semneze o notă de comandă pentru decolmatarea unui pârâu din localitate, deși lucrările începuseră de două zile, lucrarea fiind în valoare de câteva sute de milioane de lei vechi.

Același Cristi Burtoiu a mai intrat în vizorul primarului după ce a înregistrat o adresă de la Prefectură în care se cerea suspendarea fostei secretare din funcție pe motiv că este judecată într-un proces penal. Iar primarul i-a reproșat că de ce a înregistrat acea adresă și nu l-a întrebat pe el mai întâi, fost secretară fiind o protejată a primarului Gheorghe Savu.

,,Prima mea contradicție cu domnia sa a fost în 29 mai 2017, la 3 luni după angajarea mea, când nu am vrut să semnez o notă de comandă care nu era însoțită de niciun fel de document justificativ. Era o notă de comandă pentru efectuarea unor lucrări de decolmatare a pârâului Valea Mânăstirii, unde deja acționa un buldozer de două zile și era vorba de câteva sute de milioane de lei vechi. Și mă punea pe mine să fac notă de comandă și să semnez eu, dar nu am fost de acord, iar de atunci și-a dat seama că nu sunt genul de om care să-i facă toate mofturile. De atunci am început să fiu luat în vizor.

După aceea, în 23 august 2017, înlocuiam pe doamna de la registratură, prin dispoziție, iar în acea zi a venit o adresă de la Instituția Prefectului de suspendare a secretarei Miu din funcție. Această doamnă este condamnată penal definitiv și este în continuare în Primărie, angajată la Asociația Comunelor.

Eu am înregistrat acea adresă, iar când m-am dus cu mapa la el (nr primar), mi-a reproșat de ce am înregistrat acea adresă și nu l-am anunțat înainte.

După aceea ei au falsificat. La numărul acela de înregistrare apare și o cerere de concediu. Am toate probele în acest sens, care dovedesc un fals în acte.

Conform legii, secretara trebuia suspendată din 2016, din momentul în care a fost trimisă în judecată, însă ea a stat în Primărie până când a primit condamnarea definitivă. Și acum tot în Primărie stă. După ce a fost condamnată definitiv, a stat o perioadă în concediu de odihnă, după care a mai stat o perioadă în concediu medical și cred că între timp și-a aranjat un contract la Asociația Comunelor.

De mai bine de un an domnul primar mi-a transmis prin mai multe persoane că mă va da afară. Inclusiv lui nevastă-mea i-a zis că mă va da afară, că-mi desființează postul, împreună cu popa, așa s-a exprimat, popa fiind un consilier PSD, care este și preot și votează întotdeauna cu el, chiar dacă sunt de la partide diferite.

Acest preot a încercat să mă agreseze pe mine în 2017, în birou. I-am făcut memoriu la Preasfințitul Calinic, iar în urma memoriului a fost trimis la poarta mea să-și ceară iertare.

Am semnalat instituțiile statului abilitate cu privire la o parte din abuzurile care se comit în Primăria Țițești, dar deocamdată nu s-a întâmplat nimic.

Am semnalat inclusiv Administrația Prezidențială, iar Administrația Prezidențială a semnalat Prefectura Argeș, de la care am primit o înștiințare că vor veni să verifice activitatea Primăriei. Acest lucru se întâmpla acum un an și ceva, însă nici până în ziua de azi nu a venit nimeni de la Prefectură”, ne-a declarat Cristi Burtoiu, responsabil cu protecția mediului, al cărui post se află în curs de desființare.

#,,Domnul primar face abuzuri” 

La rândul său, Luminița Bălan, de la compartimentul taxe și impozite, al cărei post de altfel urmează să fie desființat, reclamă faptul că tensiunile dintre ea și primar au început de când a refuzat să-și pună viza CFP pe mai multe documente. Tensiunile au fost urmate de faptul că a refuzat să elibereze unor cetățeni certificate fiscale sau adeverințe de rol care înregistrau debite la Primărie.

Ba mai mult, Luminița Bălan mai acuză faptul că unor cetățeni li s-au șters efectiv din pix anumite debite precum amenzi de valori foarte mari, impozite și taxe.

,,Domnul primar face abuzuri împotriva noastră, iar în momentul când îi explici legea ești împotriva lui. Desființează locuri de muncă. Eu sunt una pe care o dă afară, asta după ce am lucrat 17 ani.

Dânsul se împiedică de mine pentru că la eliberarea certificatelor fiscale, datoriile către administrația locală trebuiesc achitate.

Eu l-am supărat că nu fac favorurile oamenilor care l-au votat, adică să-i las neîncasați. La Țițești oamenii mai întâi se duc la primar și pe urmă mă sună pe mine să-mi zică cât să încasez. Pe lângă faptul că m-a obligat să eliberez documente anumitor cetățeni care aveau datorii îi mai și scade pe unii dintre aceștia cu sumele pe care le datorează. Scade sume la gunoi, la impozite și taxe și chiar la amenzi. Le scade din debit. Efectiv le anulează datoriile. El personal a avut o amendă și nici măcar nu a înregistrat-o.  Sunt cazuri grave de scăderi de amenzi de peste 90 de milioane lei vechi numai la o persoană. Chiar și oamenii au început să vorbească.  Mulți vin la ghișeu să ceară și ei să fie scăzuți de la plata amenzilor și impozitelor, așa  cum a fost posibil și cu alții. Noi suntem 3 la taxe și impozite, iar una face numai ce zice primarul. Ea spunând clar că primarul știe de liniuțele pe care le pune ea în locul amenzilor anulate.

Deși știa că nu se eliberează adeverințe de rol și certificate fiscale celor care au debite la Primărie, domnul primar m-a chemat sus la el în birou și mi-a dat niște bani pentru un cetățean ca să-i plătesc din debite pentru a-i radia mașina. Suma pe care mi-a dat-o nu acoperea întregul debit al cetățeanului. Eu i-am explicat că codul fiscal presupune ca mai întâi să încasăm sumele pe titluri și somații. Acea persoană avea amenzi de peste 11 milioane de lei vechi. El (primarul) mi-a zis că vine de Paște  și achită diferența. Atunci i-am zis ca să-și asume. Am scris ce am discutat cu domnul primar și am pus în spatele încasării. Am semnat eu, cât și domnul primar. Pe urmă ce credeți că s-a întâmplat? I-a scăzut amenzile. I-a scăzut o amendă de 928 lei. Acest lucru este o practică curentă în Primăria Țițești”, ne-a explicat Luminița Bălan, cea care urmează să fie dată afară.

În urma acestor acuze, așa cum era și normal, l-am sunat și pe primar pentru un punct de vedere. Evident că a negat toate aceste acuze, însă veți observa niște neconcordanțe între ce se întâmplă la Primărie și spusele domniei sale, cu privire la motivația reducerii de posturi. 

Așadar, cine minte și cine spune adevărul, vă las pe dumneavoastră să trageți concluziile.

Primaria-Titesti_arges.jpgIată ce spune primarul: ,, Într-adevăr, sunt în reorganizarea acești instituții datorită faptului că din bugetul pe care îl avem trebuie să asigurăm și cheltuielile pentru cei cu dizabilități.

Am ajuns la concluzia ca să putem să răzbim ca să nu cresc taxele și impozitele cetățenilor din localitate, să facem o reorganizare și o comasare a posturilor. Nu sunt doar ei. Am mai comasat din posturi. De exemplu, am comasat postul de juridic cu resurse umane. Am mai redus un post. Nu am avut nimic personal cu cineva anume. De exemplu, postul de la mediu, într-adevăr l-am desființat pentru că noi în momentul de față am trecut la colectarea gunoiului menajer din poartă în poartă.  Și atunci printr-o hotărâre de Consiliul Local, la dispoziția mea, l-am delegat pe domnul Burtoiu, fiind angajat pe mediu să însoțească acest utilaj cu operatorul economic să ridice gunoiul de la fiecare cetățean și de pe fiecare uliță și să-l ia selectiv. Ori dânsul refuză. Efectiv nu vrea să plece din birou. Face doar sarcinile de serviciu. Atunci am considerat că decât să plătesc o sumă lunară din bugetul localității și din taxele și impozitele oamenilor, mai bine prefer să stau și fără pentru că am viceprimarul care la rândul dumnealui are în fișa postului acest lucru. A fost o analiză foarte amplă cu durere în suflet. Nu am avut nimic personal cu ei”.

Reporter: Domnul Burtoiu spune că aveți ceva personal cu dumnealui pentru că nu a vrut să semneze o notă de comandă pentru decolmatarea unui pârâu, unde începuseră deja lucrările.

Primar: ,,Nu este adevărat. Este aberant. Este o minciună sfruntată. Doamne ferește. Eu nu fac lucruri de genul acesta. Eu am lucrat întotdeauna cât am putut de corect pentru că vin  pentru că vin dintr-un sistem de administrație publică și nu am făcut abuzuri.”

Reporter: Tot domnul Burtoiu mai spune că s-a falsificat un număr de înregistrare al unei adrese trimisă de Prefectură pentru suspendarea secretarei.

Primar: ,,Ascultați-mă! Este o minciună. A făcut reclamație și la ANFP. A venit în control, mi-a luat toate documentele și în momentul de față mi-a transmis răspunsul și este totul în regulă. Vedeți unde se ajunge cu minciuna. Nu am favorizat pe nimeni. Sunt minciuni. M-au amenințat. Mi-au spus că se duc la ziar, la Poliție, peste tot.”

Reporter: Iar doamna Bălan spune că anulați datoriile anumitor cetățeni, că le ștergeți din pix.

Primar: ,,Ca să vedeți o altă minciună. Există documente în Primărie.  Vedeți unde s-a ajuns. Eu când am preluat funcția de primar, în 2016, aveau taxe și impozite necolectate din anul 2010. Miliarde de lei neachitate. Am chemat-o la mine în birou și îmi spune că știți, legea spune că eu trebuie să iau cea mai veche amendă din urmă și trebuie să le iau la rând pe fiecare. Ok. Ce ai făcut pentru că era datoria ei?  Păi da, nu vor să plătească, îmi spune ea. Dar niciodată nu o să-ți plătească rudarul, scuzați-mă, rromul o sută de milioane pentru că nu are de unde. Dacă el a venit acum și spune că are 3 milioane, fă-i angajament de plată. Poate nu o fi corect, dar avem angajamente. Decât să fac înștiințări de la mine din Primărie, pe banii contribuabililor, poate nici nu le primesc pentru că ei pleacă prin Spania, Italia și nu primesc notificările. Niște maculatură făcută degeaba. Așa, când îl prinzi la ghișeu, semnează el personal și își ia angajamentul. Spune că este ilegal lucrul acesta. Păi dacă strângem bani, cum este ilegal. Eu mă chinui să strâng bani și îmi spune mie că le șterg din pix.”

Reporter: Dumneaei așa spune că sunt anulate efectiv anumite debite.

Primar: ,,Doamne, dar eu nu am acces la calculator și nu am cum să anulez așa ceva.  Ele sunt acolo pe calculatoare și fac lucrul ăsta. Din punctul meu de vedere consider că sunt numai mizerii și las mai departe organele care sunt în măsură să cerceteze”, a încheiat primarul explicațiile la acuzațiile aduse.

Iată astfel un caz uluitor, am putea spune, un caz demn de Las Fierbinți. Făcând o analiză pe text, privind spusele primarului, observăm niște neconcordanțe între ce spune dumnealui și ce se întâmplă efectiv la primărie.

Mai exact, dumnealui spune că a făcut această restructurare pentru o economie la bugetul local, dar în timp ce desființează 3 posturi, se înființează alte 5 pentru Poliția Locală. 

Cât privește celelalte acuze aduse primarului de angajații care urmează să fie disponibilizați, aceștia spun că au și probe relevante, mai ales cu privire la reducerea de debite ale unor cetățeni. 

Așadar, cine minte și cine spune adevărul, vă las pe dumneavoastră să trageți concluziile. Însă în acest caz, cel mai bine ar fi să ne deslușească instituțiile statului abilitate. Să facă cercetări, mai ales că au fost și semnalate cu privire la aceste abuzuri. Nu înțelegem de ce încă nu s-au făcut cercetări cu privire la aceste acuze destul de grave? Să fie oare aceasta o întrebare fără răspuns sau este vorba doar de o chestiune de timp.

Va urma.

 

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro