psd_arges_faliment.jpgMulți spun că o abundență a binelui poate aduce și foarte mult rău. Lucru dovedit, am putea spune, chiar în zilele noastre, sub guvernarea PSD. Vă mai amintiți cum Olguța Vasilescu, pe când ocupa postul de ministru al Muncii, țipa din toți rărunchii că a mărit salariile și pensiile, iar în același timp beneficiarii acestor măriri spuneau că trăiesc mai rău sau chiar le-au fost micșorate veniturile?

Acum, un alt episod asemănător se întâmplă, dar de data aceasta cu primăriile, care se pare că și acestora li s-a urât cu prea - binele oferit de PSD.

La creionarea bugetului de stat pe anul 2019, mai marii PSD spuneau că anul acesta primăriile vor avea cel mai mare buget de până acum. Auzind această veste toți primarii își frecau mâinile de bucurie, chiar și ai noștri din Argeș. Mai ales că acest mesaj a venit și de la deputatul PSD de Argeș Mircea Drăghici, trezorierul PSD.

Iată ce spunea Mircea Drăghici la acea vreme: ,,Așa cum a spus președintele PSD, bugetul comunităților locale va fi în 2019 cel mai mare din istoria României și va reprezenta aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (77 : 164,5 =47%). Cu bună știință sau din neștiință, unii confundă bugetul de stat cu bugetul de stat consolidat și ajung la alte rezultate. Înțelegem mizele politice care îi mână când critică Guvernul, dar e inacceptabil că îi mint pe cetățenii care i-au votat. 99,9% dintre primarii din România apreciază bugetul rezultat, așa cum reiese din adresa Asociației Comunelor din România, transmisă doamnei premier: „Apreciem propunerea rezultată în urma consultărilor (…) ca prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, pentru secțiunea de funcționare a bugetelor locale să se asigure 1.200 lei/locuitor la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor”. Celor care continuă să critice le spunem doar atât: mai puțină politică și mai multă onestitate față de comunitățile pe care le conduc”.

Numai că realitatea este cu totul alta după cum am aflat chiar de la un primar PSD din Argeș. Sigur, PSD-știi nu au mințit când au spus că primăriile vor avea anul acesta cel mai mare buget din istoria României pentru că într-adevăr li s-au acordat mai mulți bani, însă Guvernul cu o mână a dat, iar cu două a luat. Mai exact, deși primăriile beneficiază de venituri mai mari ca în anii trecuți, Guvernul a trecut în sarcina lor plata salariilor asistenților personali ai persoanelor cu dizabilități.

Astfel, unele primării care nu au venituri proprii au ajuns în situația de a avea bani doar pentru funcționare sau nici măcar pentru funcționare, așa cum este Primăria Cocu din Argeș care ar mai avea nevoie de 3 miliarde lei vechi pentru a acoperii cheltuielile de funcționare pentru întreg anul 2019. Cu alte cuvinte, ce să mai vorbim de dezvoltare când iată că unele primării nu au bani nici pentru funcționare, aflându-se cumva în prag de faliment dacă la rectificarea din vară aceste primării nu vor mai primi bani de la Guvern pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare.primaria_cocu.jpg

Aflând de această situație de la Cocu, l-am sunat pe primarul Gheorghe Țucă care, din păcate, ne-a confirmat informațiile.

primar_cocu.jpgPrimarul comunei Cocu: Am aprobat bugetul, dar mai avem nevoie de 3 miliarde de lei vechi pentru funcționare, însă nu ne-a dat nimeni niciun leu. Poate primim la rectificare. Altfel, plătim salariile cât avem, plătim asistenții personali cât avem și apoi lucrăm fără bani. Ce să facem?

Reporter: Înțeleg că Primăria Cocu nu are bani nici de salarii pentru întregul an?

Primar: Nu. Nu are.

Reporter: Deficitul este de 3 miliarde de lei vechi doar pentru funcționare?

Primar: Da

De menționat este că mai sunt și alte primării din Argeș și nu numai în situația aceasta, mai ales cele care nu au venituri proprii.

Iată, așadar, ce înseamnă binele făcut de PSD. Cu alte cuvinte, dragi cititori, de acum înainte când PSD ne mai anunță că a luat vreo măsură bună în folosul nostru, să ne așteptăm la ce este mai rău.

Altfel, țara o duce bine, numai cei răi nu vor să vadă lucrul acesta...

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro