cimitir_bradu_mort.jpgÎn ultima perioadă în comuna Bradu a apărut un nou scandal legat de o extindere a unui cimitir. Chiar dacă vorbim de ,,un loc luminat, un loc cu verdeață , un loc de odihnă, de unde a fugit toată durerea, întristarea și suspinarea”, iată că la Bradu lucrurile nu stau tocmai așa când vine vorba de locuri sacre. Cu alte cuvinte, necuratul și-a băgat și aici coada. Însă când spunem necuratul, nu ne referim la diavol, ci la politică care pare mai periculoasă ca diavolul.

Mai exact, este vorba despre extinderea cimitirului din Geamăna pentru care s-a făcut o propunere să se cumpere un teren din vecinătatea acestuia, numai că deși lucrurile par foarte simple, consilierii locali PAM și cel de la UNPR s-au opus. Aceștia au motivat poziția lor prin faptul că terenul ar fi al unui văr de-al primarului. Numai că pe lângă faptul că acel văr al primarului nu a devenit proprietar al terenului respectiv peste noapte, oamenii din zonă susțin că este singura variantă prin care se poate extinde cimitirul la costuri optime. Ba mai mult, și prețul pe care proprietarul îl cere pe acest teren este sub prețul pieței, acest lucru fiind stabilit de o firmă specializată. Dacă în zonă terenurile se vând de la 20 de euro în sus/mp, proprietarul acestui teren este dispus să-l vândă pentru extinderea cimitirului cu doar 13 euro sau 13,5, conform spuselor unui cetățean din zonă care s-a ocupat și cu strângerea de semnături pentru ca cimitirul din Geamăna  să fie extins.

# Aproximativ 300 de semnături de la oamenii din sat pentru extinderea cimitirului

Așa cum spuneam, văzând că lucrurile au degenerat, preoții acelei biserici au cerut sprijinul oamenilor din zonă pentru a se implica în acest proiect, ignorat de consilierii locali de la partidele amintite mai sus.

Astfel, am stat de vorbă cu Nicolae Dobre, locuitor al acelei zone care s-a ocupat și de strângerea de semnături pentru extinderea cimitirului, reușind să strângă peste 200 de semnături de la oamenii din sat.

Nicolae Dobre, în vârstă de 64 de ani, unul dintre intelectualii satului, cu trei facultăți absolvite și pasionat de istorie, petrecându-și mai tot timpul prin arhive, spune că extinderea cimitirului este singura soluție viabilă care se poate realiza cu un efort mai mic, atât din punct de vedere fizic, cât și financiar.

Trebuie spus că acești consilieri care s-au opus extinderii cimitirului au venit cu propunerea să se cumpere un teren într-o altă zonă ceea care presupune astfel înființarea unui nou cimitir și nu extinderea.

Deși terenul pe care l-au propus consilierii de la PAM să fie cumpărat pentru cimitir este mai ieftin, Nicolae Dobre, dar și oamenii din zonă, care au semnat pentru extinderea cimitirului, spun că per total eforturile atât fizice pentru obținerea avizelor, cât și financiare ar fi cu mult mai mari.

,,O parte din consilierii locali nu sunt de acord să cumpere terenul de vis-a-vis, deși în mod normal ei trebuiau să consulte cetățenii localității, conform regulamentului consilierilor. Asta intră în obligațiunile lor. Dumnealor nu pot să ia nicio hotărâre cu privire la desfășurarea activității fără să consulte populația.(...)

Eu am zis să consult populația dacă este de acord să extindem cimitirul în partea dreaptă, strângând astfel și semnături. De ce să-l extindem în partea dreaptă? Pentru că este mai ușor de luat avizele.

Când vrei să faci un cimitir nou trebuie să iei avize de la SRI, Armată, Poliție, Cablu, Apă – Canal, de la n instituții. Altfel luăm doar pentru extindere. Așa am zis că este mult mai ușor să-l extindem.

Primăria a făcut un demers către un evaluator sau doi, nu știu sigur, și au stabilit cu proprietarii terenului că l-ar da pentru cimitir cu  13 euro/mp sau 13,5 euro. Nu știu foarte exact dacă este 13 sau 13,5 euro. Oricum, în jur de 13 euro/mp. Iar în zonă terenurile se vând de la 20 de euro/mp în sus. Știe toată lumea lucrul acesta.

Acum, eu nu știu de unde provin neînțelegerile. Nu am de unde să știu că nu este treaba mea și nu mă bag în chestiunile astea. Eu am fost cu preoții și am strâns semnături. Am zis să dezbatem subiectul acesta. Dacă lumea este de acord să-l extindem, îl vom extinde, iar dacă nu este de acord nu-l vom extinde, scurt și cuprinzător. O parte dintre consilierii locali nu au vrut să ia în calcul lucrul acesta. Nu știu de ce.

Cei care s-au opus au spus că au găsit un teren în altă parte la 5 – 10 euro/mp, o suprafață mai mica ca aceea pe care oamenii voiau să o cumpere. Bine, nicio problemă, le-am zis să cumpere unde vor ei, dar trebuie obligatoriu făcută stradă. Trebuie obligatoriu băgat curent, trebuie obligatoriu băgat apă. Trebuie obligatoriu băgate și celelalte servicii care trebuiesc acolo și trebuie obținute un million de avize.

Eu nici nu cunosc proprietarii terenului unde vrem să extindem cimitirul. Eu am zis să întreb oamenii din sat pentru că mi s-a părut o aberație.

Domne’, este comuna cu al doilea buget din țară, am și eu vreo trei facultăți, dar nu contează asta și suntem oameni înainte de toate, iar aici vorbim de un interes obștesc. Știți ce se întâmplă? Ne-a dezbinat domne politica asta. Ne-a nenorocit pe toți. Că ăla are o culoare politică, că celălalt are o altă culoare. Parcă și-au pierdut calitatea de oameni.  Înainte de toate suntem oameni și trebuie să facem pentru oameni. Consilierii locali reprezintă voința oamenilor, scurt și cuprinzător.

Când am mers în sat toți oamenii din zonă au fost de acord cu extinderea cimitirului, doar consilierii din sat nu au fost de acord pentru că ei sunt Gică-contra.

Am fost la ședințe de Consiliu Local și le-am zis să termine cu cearta asta și cu circul acesta.

Domne’, suntem de secolul al XVIII – lea, nu de mileniu III. Nu vreau să jignesc pe nimeni.

Domne’, a venit o firmă și a zis că vrea să construiască ceva aici pe fonduri europene și au nevoie de 1000 mp de teren. Domne’, cine fugea cu terenul ăla că nu le făcea nimeni act de vânzare – cumpărare. Ei voiau să construiască un așezământ, sub formă de cetate, cu bani europeni. Era ceva pentru copii. La care ce au zis consilierii ăștia Gică – contra: Nu dăm domne. De parcă fugea cineva cu pământul, îl mânca. În loc să atragă investitori, ei îi alungă. A venit și Martur la ei, prima dată, și i-a refuzat. În loc să zici vino aici că aduci bani comunei, noi îi alungăm.

Eu mă întreb de ce sunt oamenii împotriva oamenilor?”, a conchis Nicolae Dobre, locuitor al satului Geamăna.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.