deseuriÎn urmă cu peste o lună, FinanciarPress.ro vă dezvăluia în premieră marile nereguli de la depozitul de deșeuri de la Albota, nereguli ce fac obiectul unui amplu dosar instrumentat de aproape un an și jumătate de către procurorii DIICOT Pitești.

Conform anchetatorilor, începând din 2012, o grupare infracțională din Argeș a raportat fictiv mii de tone de deșeuri reciclate, pentru a primi sume extrem de mari de la statul român. Prejudiciul este unul uriaș, de peste 20 milioane de lei. În realitate, deșeurile nu erau reciclate, ci doar depozitate neconform legii chiar la depozitul de deșeuri de la Albota. Adminstrația Fondului pentru Mediu s-a constituit deja parte civilă.

diicot.jpg

Vă prezentăm acum tot în premieră cele mai importante detalii din raportul de zeci de pagini întocmit de către specialiștii de la Institutul Geologic al României, ce au prelevat zeci de probe din sol și apă în martie și mai 2023, atât de la depozitul de deșeuri, cât și din zonele adiacente și din pârâul Geamăna, ce curge în zona și care, așa cum veți vedea, este poluat constant, de ani de zile, și nu accidental.

Conform numeroaselor probe de sol și de apă ridicate, nivelurile de poluare au fost uriașe în proximitatea depozitului de la Albota, ajungând de câteva sute de de ori peste limitele maxime la amoniu și la azot total.

Cu toate acestea, instituțiile publice abilitate din Argeș nu au avut vreo reacție la numeroase sesizări ale cetățenilor.

Și, deși este o amplă anchetă pe rol, aproape în fiecare seară, la depozitul de la Albota se ard deșeuri timp de aproximativ 30 de minute, iar mirosurile teribile ajung la kilometri depărtare, inclusiv în cartierul Craiovei din Pitești, după cum ne-au relatat mai mulți cetățeni revoltați.

Conform raportului experților din București, la una dintre probele prelevate s-a constatat o poluare mare cu substanțe denumite PCB (bifenili policlorurați). Trebuie spus că PCB-urile sunt substanțe extrem de toxice.

”În această probă, fiecare substanță de tip PCB depășește de 40-400 de ori referința denumită Prag intervenție sensibil. Iar într-o altă probă s-a constatat o depășire de 1970 de ori a substanțelor PCB”, scriu cât se poate de clar experții de la Institutul Geologic al României.

La probele de apă prelevate în martie 2023 s-au constatat depășiri extrem de mari ale nivelurilor maxim admise la poluanți. Astfel, la una dintre probe, nivelul maxim de amoniu a fost depășit de 600 de ori, în timp ce nivelul de azot total a fost depășit de 147 de ori!

 

 

Pârâul Geamăna Mare e poluat constant

La alte două probe din apă prelevate în mai 2023 s-au constatat din nou depășiri foarte mari ale nivelului maxim al substanțelor poluante în zona depozitului de deșeuri de la Albota. Nivelul de amoniu a fost depășit de 800 și respectiv de 850 de ori la două probe, iar nivelul de azot total a fost depășit de 137 și respectiv de 287 de ori la aceleași probe de apă.

În total, în martie și mai 2023 au fost prelevate 36 de probe din apă și sol.

”Comparând rezultatele rapoartelor de încercări cu valorile de referință stabilite prin legislația specifică protecției mediului, se constată depășiri ale valorilor normale ale substanțelor poluante în soluri, ceea ce reprezintă o poluare semnificativă”, precizează în raport specialiștii din cadrul Institutului Geologic al României.

Și aceiași experți arată negru pe alb că pârâul Geamăna este poluat din cauza activității de la depozitul de deșeuri de la Albota: ”În probele de apă prelevate din pârâul Geamăna Mare s-au constatat depășiri ale nivelurilor maxim admise la azot total, amoniu și metale grele, toate acestea influențând negativ starea apei de suprafață. Iar nivelurile de poluare constatate în martie 2023 și respectiv mai 2023 nu reprezintă o situație accidentală, deoarece și în probele prelevate în perioada 2020-2022 s-au înregistrat constant depășiri ale valorile la azot total și fosfor. În plus, au fost identificate depășiri ale substanțelor poluante în probele ce au fost prelevate în apropierea depozitului de deșeuri de la Albota”.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.