corbiDeşi ar trebui să fie în slujba comunităţii care i-a votat şi să susţină proiecte foarte benefice pentru comunitate, consilierii locali PSD şi Pro România de la Corbi pun mai presus de comunitate şi de interesul public orgoliile politice. Iar un proiect vital pentru comuna Corbi a fost blocat miercuri 25 noiembrie. Este vorba de proiectul de introducere a gazelor în comună, proiect iniţiat de fostul primar Virgil Baciu şi continuat de actualul primar Anca Baciu, proiect pentru care au depus până acum cereri peste 1.600 de oameni, în condiţiile în care minimumul necesar era de 1500. În şedinţa de Consiliu Local de miercuri 25 noiembrie trebuia aprobate două proiecte de hotărâri, respectiv un proiect privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi un altul privind aprobarea cuprinderii în bugetul local, începând cu anul 2021 a sumelor necesare finanţării investiţiei publice, investiţie ce-atenţie!- va beneficia de finanţare nerambursabilă de 41 milioane lei.

Este o şansă mare pentru comuna Corbi să se obţină finanţare acum, în condiţiile în care la nivel naţional sunt puţine proiecte similare. 

Numai că la votul din Consiliul Local Corbi au fost şapte consilieri locali care s-au abţinut, motivând că nu au avut timp să citească cele două proiecte de hotărâri. Este vorba de Mogaru Constantin- PSD, Săvescu Ion-Pro România, Verdete Petrică – Pro România , Lupu Gheorghe-PSD , Moroiu Gheorghe-independent, Stănciulescu Carmen-PSD şi Groşanu Ilie-PMP. Şi asta în condiţiile în care-culmea!- şi respectivii consilieri făcuseră şi strânseseră cereri pentru introducerea de gaze în comuna Corbi.  Trebuie spus că ceilalţi doi consilieri locali PMP au votat spre lauda lor pentru cele două proiecte.

Drept urmare, vineri 27 noiembrie va fi o nouă şedinţă de Consiliu Local, însă se mai pierd câteva zile, pentru că apoi hotărările votate trebuie trimise la Prefectură spre avizare, iar instituţiile publice sunt închise până pe 2 decembrie. Şi cum termenul pentru depunerea cererii de finanţare nerambursabilă este pe 17 decembrie, există un mare risc de a se pierde această finanţare pentru un proiect esenţial pentru comunitate. Deocamdată, proiectul este blocat.

Am vorbit cu primăriţa Anca Baciu legat de acest proiect esenţial blocat de şapte consilieri locali.

Primăriţa Anca Baciu: „Există riscul să pierdem proiectul din cauza unor orgolii politice”

ancuta

„Proiectele pe care le-am introdus în şedinţa de Consiliu Local pentru a fi votat sunt nişte cerinţe standard cerute la nivel naţional când este vorba de proiecte cu finanţare nerambursabilă. Consilierii locali au motivat abţinerile spunând că nu au avut timp să se documenteze şi să înţeleagă despre ce este vorba. Sinceră să fiu, dacă nu eşti cunoscător în domeniu legat de gaze şi fonduri europene nu ştiu ce se poate înţelege, sunt mulţi termeni tehnici. Consilierii locali care s-au abţinut au cerut să facem o nouă şedinţă vineri 27 noiembrie. Le-am explicat că dacă facem şedinţa vineri, s-ar putea să pierdem proiectul. De ce? Lor li s-a adus la cunoştinţă că cererea de finanţare trebuie depusă până pe 17 decembrie. Însă cele două proiecte de la care s-au abţinut nu erau singura etapă. După aprobare, cele două proiecte trebuia să meargă la Prefectură pentru avizare, apoi se întorceau la noi. De ce pierdem mult timp? Dacă se votează vineri cele două proiecte, deja pierdem şase zile, perioada 26 noiembrie-1 decembrie. Sunt şase zile pierdute. Dacă documentele ar ajunge în cel mai bun caz miercuri 2 decembrie la Prefectură, acolo ar mai dura 3-4 zile. După ce documentele se întorc de la Prefectură, trebuie făcută încă o şedinţă de Consiliu cu studiul de fezabilitate final, ce trebuie din nou aprobat. Nu putem depune proiectul în ultima zi, pe 17 decembrie, există un risc, am fi la limită. Plus că proiectele depuse se iau după principiul „primul venit, primul servit”. La nivel de judeţ, cred că acum suntem singurii cu un astfel de proiect”, spune Anca Baciu.

Tot primăriţa de la Corbi mai precizează că „riscăm să pierdem acest proiect din cauza unor orgolii politice. Consilierii locali care s-au abţinut au vrut cumva să demonstreze că ei s-au unit pentru un orgoliu pe care nu îl înţeleg. Ei sunt consilieri ca să reprezinte comuna, ca să găsească soluţii pentru nevoile şi problemele cetăţenilor. Cei şapte consilieri locali nu au luat practic în considerare cele peste 1.600 de cereri depuse de oameni pentru acest proiect esenţial. Culmea e că şi consilierii locali care s-au abţinut au făcut cereri pentru proiect. În campanie s-au bătut toţi cu pumnul în piept că vor să introducem gaze. Dacă ne-am încadra cu totul până pe 17 decembrie, lucrările de introducere a reţelei de gaze ar începe în 2021. În caz contrar, dacă depunem proiectul anul viitor există riscul ca şi condiţiile proiectului să se schimbe”.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.