Plasmafereza01.jpgMarţi 5 mai, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Piteşti a avut loc prezentarea, în cadrul unei conferinţe de presă, a aparatului pentru tratarea cu plasmă a pacienţilor cu COVID-19. Alături de dr. Monica Chiran, directorul Centrului, la eveniment au fost prezenţi prefectul Emanuel Soare şi col. Alexandru Guiţă-directorul DSP Argeş.

După cum a precizat medicul Monica Chiran, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Piteşti: „Acest aparat de plasmafereză a fost instalat luni 4 mai. Vom lua de la spitale listele cu pacienţii vindecaţi de COVID-19. Vor fi contactate aceste persoane. Trebuie să treacă minimum 14 zile de când aceste persoane nu au mai avut vreun simptom. Vârsta trebuie să fie până în 60 de ani, este unul dintre criteriile de eligibilitate ale oricărui donator. Nu trebuie să fi avut afecţiuni cardiace sau neurologice. Donatorul trebuie să îşi dea un consimţământ iniţial prin telefon şi ulterior va fi consultat şi va fi înregistrat ca donator de afereză. Venele persoanei care va dona trebuie să fie vizibile. Această donare de plasmafereză durează în jur de 45 de minute. Noi vom păstra numai plasma de la donatorul vindecat, plasmă ce va fi ulterior administrată pacienţilor critici”.

Prefectul Emanuel Soare a declarat: „Am depus eforturi excepţionale pentru a putea aduce acest aparat aici în Argeş. Este un tratament inovator. Vom putea primi donatori şi din alte judeţe. E o chestiune de câteva zile până când aparatul de plasmafereză va intra în funcţiune. Nu aş da mai mult de două săptămâni Centrului de Transfuzii pentru ca totul să fie funcţional şi primii donatori să vină să doneze”.

După cum a spus Alexandru Guiţă, directorul DSP Argeş, „Se intenţionează scăderea ratei deceselor cauzate de aceast boală prin folosirea anticorpilor pacienţilor vindecaţi. În Argeş avem până acum 63 de pacienţi vindecaţi. Vom vedea şi câţi sunt compatibili şi câţi îşi vor da acordul. Investiţia noastră este practic zero, aparatul este dat în folosinţă cu titlu gratuit. De la un donator se recoltează 600 ml de plasmă.

Aparatul de plasmafereză a fost pus la dispoziţia Centrului de Transfuzie Sanguină din Piteşti cu titlu gratuit pentru 12 luni în urma unui protocol între Direcţia de Sănătate Publică Argeş şi BesmaxPharma. Acest echipament este folosit la colectarea de plasmă umană şi este însoţit de 100 de kit-uri de colectare de plasmă. Scopul acestei donaţii este de a asigura accesul pacienţilor infectaţi cu SARS COV 2 la tratamentul cu plasmă umană hiperimună, colectată de la convalescenţi.

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro