mihail-ungurenus-pomicultor.jpgMihail Ungurenuș, pomicultor din comuna argeșeană Corbi, este dat exemplu de bună practică la nivel național. Publcația Agrointeligența îi dedică acestuia un spațiu amplu, cu infiormații "valoroase referitoare la tehnologia aplicată în plantațiile intensive de pomi și arbuști fructiferi". În privința culturii de afin, pomicultorul argeșean vrea să implementeze cultura la ghivece, volumul ghiveciului variind între 60 și 80 de litri.

Mihail Un­gu­renuș a studiat Contabilitate la Academia de Studii Economice din București. În 1998 a intrat în antreprenoriat, în indus­tria alimentară. Pasiunea pentru pomicultură s-a transformat într-un business, începând cu anul 2010.

“În acest moment, ferma are o suprafață de 10 hectare”, spune pomicultorul argeșean.

La afin, viitorul aparține culturii la ghivece

“Recoltarea arbuștilor fructiferi se realizează manual. În aceeași zi recoltăm, ambalăm în caserole fructele și facem și livrarea la depozitul central. La afin am plantat în 2011, 5000 de plante din soiurile Blueray și Coville.”

 Blueray este un soi semitimpuriu cu o coacere eșalonată în luna iulie, viguros, cu port erect, foarte productiv. Fructele sunt foarte mari, de culoare albastră deschis, cu pulpa verde, aromată și rezistentă la crăpare. Capacitatea de păstrare este bună.

Soiul Coville prezintă port dezvoltat lateral, fiind productiv. Fructele sunt mari, dispuse în ciorchini răsfirați de culoare albastră, pulpa fructelor este fermă, foarte aromată, având o capacitate bună de păstrare și însușiri gustative deosebite. Producția se eșalonează pe parcursul lunii iulie și la începutul lunii august.

“Pentru cultura de afin, mă gândesc să implementez cultura la ghivece, volumul ghiveciului variind între 60 și 80 de litri. Beneficiile sunt serioase. Crește densitatea de la 3300 plante la hectar, la aproape 8.000 de plante, iar pH substratului se controlează mai ușor, intervalul optim pentru afin fiind cuprins între 5 și 5,5”, a declarat Mihail Ungurenuș.

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro