Deputat în Parlamentul României din 2021, argeșeanul Remus Mihalcea este un exemplu foarte pozitiv și concret despre cum să fii un profesionist desăvârșit și rămâi OM dincolo de funcții și carieră.

Cu toate că are un program intens atât ca doctor la Spitalul Colentina din București, cât și ca deputat, Remus Mihalcea nu și-a pierdut vreodată umanitatea, bunul simț și empatia. Comunicarea lui Remus Mihalcea cu pacienții este una impecabilă, nu puțini fiind cei care aleg să revină la acesta tocmai grație modului profesionist, cald și uman în care sunt tratați.

Și în ceea ce privește partea politică, Remus Mihalcea este un exemplu pozitiv. Vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, Remus Mihalcea are în lucru numeroase proiecte și inițiative pentru sistemul de sănătate din țara noastră.

Deputatul și doctorul Remus Mihalcea a acordat un interviu special pentru FinanciarPress.ro.

 

Sunteți vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților. Care ar fi cele mai importante inițiative și proiecte la care lucrați?

Ca vicepreședinte al Comisiei, am în lucru mai multe proiecte. Însă, ca detaliu concret, vă pot spune că noul președinte al Comisiei a venit cu o nouă modalitate de lucru, de a aduce la zi propunerile legislative lăsate la sertar și să le abrogăm sau să le trecem mai departe prin Comisie. Aceasta este abordarea noului președinte și, prin urmare, până în momentul de față nu am avut ocazia de a face noi amendamente sau noi propuneri legislative în acest început de mandat.

 

Aș vrea să vă întreb ce vă doare cel mai mult privind sistemul de sănătate din România?

Din punctul meu de vedere, infrastructura. Este cea mai mare problemă a domeniului de sănătate, a sănătății din România. Capitolul cel mai dificil este infrastructura și aici mă refer strict la clădirile spitalelor. Din fericire, în ultimii ani s-a început a se investi masiv în tot ceea ce înseamnă infrastructură. Însă mai avem până să ajungem unde ne dorim.

Avem 14 spitale în construcție, spitale sau corpuri de clădiri în toată țara. Foarte multe sunt deja într-un stadiu avansat.

Avem trei spitale pentru mari arși în construcție în acest moment la Timișoara, Târgu Mureș și București. În Capitală este pentru partea pediatrică. Avem Institutul Oncologic la Timișoara, unde va demara o construcție nouă, a primit și finanțarea, toate aprobările, s-a dat startul lucrărilor. Deci iată că și în România se poate. Și nu trebuie uitat, chiar dacă este o promisiune mai veche a PSD-ului, privind spitale regionale. Iată că în sfârșit vom avea trei spitale regionale, la Craiova, Cluj-Napoca și Iași. Cel mai avansat spital în ceea ce privește documentația și începerea lucrării este chiar la Craiova. Sunt  vești foarte, foarte bune.

Pe partea de dotări, spitalele stau destul de bine în ziua de astăzi în ceea ce privește aparatura de ultimă generație și absolut tot ceea ce presupune un diagnostic corect și un tratament chirurgical.

Vreau să vă spun că suntem la nivel european în ceea ce înseamnă atât aparatura, cât și metodele de diagnostic.

 

Ce e mai greu de tratat: România sau pacienții pe care îi aveți ca medic?

Este o întrebare foarte bună. Pacienții știm cum să îi tratăm și încercăm din răsputeri să ne facem treaba ca medici, cu tot personalul medical, pentru că un pacient nu este tratat doar de medic, este o întreagă echipă.

Care echipă începe de la infirmieră, asistentă și se termină cu medicii. Eu cred că România este pe o cale sigură și vă spun sincer acest lucru. Suntem în sfârșit pe făgașul cel bun dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani.

Dacă discutăm de proiecte de infrastructură rutieră, feroviară, maritimă, medicală, eu cred că în ultimii ani România a făcut pași importanți în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea infrastructurii mai sus menționate. Cred eu că țara noastră este pe drumul adecvat. Este ca un pacient, ca să zic așa, care după mulți ani a reușit să fie vindecat. Categoric mai este mult de lucru, ca să rămânem în această terminologie, dar pacientul trebuie să ia în continuare medicația corectă și va fi bine.

 

În ultimii ani s-au realizat numeroase investiții în sănătate în țara noastră. Dacă ar fi să nominalizați care ar fi cel mai lăudabil exemplu în acest sens?

Acum eu vă spun personal ceea ce mă bucură foarte mult este faptul că vom avea niște centre pentru mari arși în sfârșit la noi în România. Știți, ne aducem aminte de tragedia de la Colectiv care ne-a demonstrat că suntem repetenți și la acest capitol. Din punctul meu de vedere, este foarte bine că în România se construiesc trei spitale pentru mari arși, lucrările fiind într-un stadiu foarte avansat. Mă bucură foarte mult și mi se pare cea mai importantă realizare pentru țara noastră. 

Pe același nivel, nu sunt mai prejos nici spitalele regionale care vor aduce bineînțeles o plus-valoare în tot ceea ce înseamnă act medical și condițiile pentru pacienți.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.