tractor.jpgSchema de reducere a accizei pentru motorina utilizată în agricultură se aplică până la final de 2026, potrivit unei hotărâri inițiate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și publicate în această săptămână în Monitorul Oficial.

Mai exact, prin HG 1.228/2023, ce se aplică deja, s-a stabilit că schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, conținută de HG nr. 1.174/2014, se va aplica până la data de 31 decembrie 2026.

Practic, prin această hotărâre se asigură condițiile pentru acordarea timp de încă trei ani a ajutorului de stat fermierilor, prin reducerea accizei pentru motorina utilizată în agricultură.

“Pentru anul 2023, rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare este de 103,9059 lei/1.000 litri și reprezintă conversia din euro în lei a ratei minime de impozitare de 21 euro/1.000 litri calculată la rata de schimb a monedei euro din data de 3 octombrie 2022”, scrie în HG 60/2023, apărută la începutul anului și prin care s-a prelungit schema pentru acest an.

În acest an, subvenția care se acordă fermierilor ca ajutor de stat, sub formă de rambursare, este de 1,529 lei/litru și reprezintă diferența dintre nivelul de 1.632,81 lei/1.000 litri al accizei standard pentru motorină și rata accizei reduse de 103,9059 lei/1.000 litri.

Potrivit HG 1.174/2014, de reducerea prețului motorinei pot beneficia agricultorii care depun anual o cerere la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), document ce trebuie să conțină informații legate de suprafețele de teren pe care le lucrează și/ sau efectivele de animale/ păsări/ albine/ viermi de mătase pe care le dețin, deoarece ajutorul se acordă în funcție de aceste valori.

Plata ajutorului de stat se solicită, potrivit hotărârii amintite, pe baza unor cereri de plată adresate de beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finanțare APIA, prin centrele județene/ locale, după caz, care se depun până la finele lunii următoare perioadei pentru care se solicită rambursarea, însoțite de o situație centralizatoare a cantităților de motorină utilizate în perioada respectivă, precum și de copii ale documentelor fiscale de vânzare a motorinei, emise de furnizori pe numele beneficiarilor.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.