bani.jpgPilonul II de pensii private obligatorii din România aniversează în acest an primii 15 ani de activitate. După 15 ani de funcționare (2008 – 2023), fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la un număr total de peste opt milioane de participanți. Cei ce vor să afle care sunt sumele de bani acumulate în contul personal de pensie privată obligatorie pot face verificările ușor, din fața calculatorului.

 

"Pilonul II a colectat în acești 15 ani contribuții brute totale în valoare de 84,2 miliarde de lei (16,9 miliarde EUR) și a realizat plăți totale în valoare de peste 1,4 miliarde de lei către un număr total de cca. 108.000 de beneficiari (participanți și moștenitori).

De la lansarea sistemului și până în prezent, randamentul mediu anualizat al fondurilor de Pilon II a fost de 7,41%, comparativ cu o rată medie anuală a inflației de 4,38% pentru aceeași perioadă. În termeni monetari, câștigul total realizat de fondurile de pensii în beneficiul românilor, net de toate comisioanele, este de 24,85 de miliarde de lei (5 miliarde de euro)", potrivit Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Pentru a afla câți bani s-au acumulat în contul de pensii de la Pilonul II, în situația în care oamenii știu deja la ce fond de pensii contribuie, ei pot solicita direct informații despre suma de bani acumulată, accesând această pagină de internet: Proprietar de Pensie - APAPR

Pe de altă parte, dacă nu se cunosc astfel de detalii referitoare la cont, cei interesați pot să afle folosindu-se de o aplicație pusă la dispoziție de Autoritatea de Supraveghere Financiară, disponibilă aici: data.asfromania.ro/scr//petitiiFP

Acest lucru este util mai ales în contextul în care, prin reforma pensiilor asumată de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Guvernul are ca obiectiv creșterea contribuțiilor la Pilonul II de pensii. 

Tot prin PNRR, se are în vedere digitalizarea funcționării sistemului de pensii private și diversificarea activelor în care pot fi investite fondurile de pensii administrate privat.  

Totodată, anul trecut, pe lângă intenția de a modifica contribuția la pensia privată obligatorie, Guvernul a anunțat alte noi schimbări, printre care se numără introducerea unei noi formule de indexare şi crearea unui cadru legal ce ar permite persoanelor care îndeplinesc condiţiile de pensionare să muncească în continuare și după vârsta de 65 de ani.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.