bacsis-ciubuc0001.jpgDin moment ce fiscalizarea bacșișului este obligatorie, mai nou, pentru restaurante și baruri, salariații care încasează direct acești bani, pentru a evita impozitarea, se expun anumitor riscuri deloc neglijabile, sunt de părere specialiștii. Angajații pot avea probleme atât în relația cu autoritățile, cât și în relația cu angajatorul.
Este vorba de salariații care ignoră procedura legală de fiscalizare, prevăzută de Legea 376/2022, și care încurajează clienții să le plătească direct lor bacșișul (separat de plata consumației) - fie în numerar, fie prin alte modalități (de exemplu, prin aplicații gen Revolut sau altele asemănătoare).
 
Pe de o parte, angajații se expun riscului de a fi pedepsiți penal pentru evaziune fiscală. Pe de altă parte, pentru că o asemenea practică ar putea duce la amendarea angajatorului, salariații riscă să aibă probleme și în relația cu acesta.
 
O astfel de practică poate întruni conținutul constitutiv al infracțiunii de evaziune fiscală, neputând fi excluse nici eventuale sancțiuni disciplinare sau acțiuni în regres din partea angajatorului.
 
Concret, deși amenzile prevăzute pentru nerespectarea regulilor de fiscalizare a bacșișului, cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei, se pot aplica numai angajatorului, nu este exclus ca firma să inițieze un proces în instanță. Totodată, se poate iniția procedura de cercetare disciplinară pentru a aplica sancțiuni disciplinare.
Veniturile din bacșiș, care sunt considerate venituri din alte surse pentru care salariații datorează exclusiv impozit pe venit în cotă de 10%, sunt colectate de angajator. Acesta reține impozitul și apoi distribuie sumele nete către salariați conform unei proceduri proprii. Impozitul pe bacșiș trebuie declarat (și achitat) lunar, de către angajator, prin formularul 100.
 
Noile reguli privind bacșișurile se aplică începând din ianuarie 2023.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.