romania invictusÎntre 16 și 22 aprilie, la Haga, în Olanda, va avea loc a cincea ediție a Jocurilor Invictus, competiție internațională ce susține recuperarea fizică și psihică a militarilor răniți în diferite teatre de operațiuni. Peste 500 de participanți din 20 de țări vor fi prezenți. Pentru România, va fi a treia participare, după edițiile de la Toronto și Sydney. Iar dintre cei 20 componenți ai echipei României, cei mai mulți, nu mai puțin de cinci, sunt militari-eroi din Argeș. Cinci oameni de nota 10, cinci modele de eroi care nu au renunțat niciodată, în ciuda problemelor prin care au trecut după ce au suferit răni grave. Cinci exemple emoționante.

Căpitanul echipei Invictus este argeșean. Este vorba de plutonierul adjutant principal Costinel Slăniceanu, originar din Câmpulung Muscel. Marți 12 aprilie, acesta a primit Drapelul României de la Președintele României în cadrul ceremoniei organizate la Palatul Cotroceni.

Echipa Invictus România va fi formată din 20 de militari răniți, clasați cu gradul II și III de invaliditate sau apt limitat. Aceștia  vor concura la 7 discipline sportive, dintre care 6 discipline individuale (tir cu arcul, atletism, rowing, powerlifting, ciclism și înot) și una de echipă (volei din poziţia şezând).

Vi-i prezentăm în cele ce urmează pe cei cinci argeșeni-eroi.

 

 

”Sportul face parte din mine”

 

 uta

Născut la Pitești în 1987, caporalul Valentin Ciolan-Uță a fost rănit pe data de 30 aprilie 2015, în Afganistan. Diagnosticul ulterior a fost dur: tulburare locomotorie secundară cu leziune de nerv safen și lipsă muschi la nivelul pulpei stângi inferiore, gradul 3 de invaliditate. Valentin Ciolan-Uță va concura la următoarele : powerlifting, rowing, volei, atletism - aruncarea bilei.

,,Sportul face parte din mine. L-am practicat de la vârsta de 6 ani și m-a ajutat sa-mi clădesc un caracter puternic, să trec peste obstacolele vieții. De asemenea, m-a ajutat să mă recuperez după ce am fost rănit în Afganistan, mai ales psihic. Am o familie frumoasă, iar soția și părinții mi-au fost alături în momentele grele. Sunt fericit că am doi copii minunați, o fetiță și un băiețel, pe care îi iubesc foarte mult”, spune militarul argeșean.

 

”Motivația mea este familia”

 

 nicula invictus

Plutonierul major Marian Nicula s-a născut în 1982 la Pitești și a fost grav rănit pe data de 25 octombrie 2011, în Afganistan. A suferit politraumatism cranio-cerebral și nu vede deloc cu ochiul stâng. Discipline sportive la care va concura la Jocurile Invictus sunt: atletism, ciclism, volei. 

 ,,Motivatia mea este familia. Pentru fetițele mele trebuie să fiu, cum spun ele: ,,cel mai bun tătic din lume!" O zi de antrenament începe la 5:30 dimineața când mă trezesc. La 06:30 plec către sală. La 06:50 sunt deja pe bandă și fac o încălzire ușoară. Pot spune că eu deschid sala. Îmi doresc să am putere și voință să îmi ating toate obiectivele la Haga!", precizează Marian Nicula.

 

 

”Voi reprezenta România cu mândrie”

 

 matei invictus

Plutonierul adjutant Gheorghe Irinel Matei este originar din Câmpulung, iar acum aproape 14 ani a fost rănit în Afganistan, suferind un traumatism cranio-cerebral. La haga, musceleanul-erou va concura: ciclism, înot și volei din șezut.

„Cu toate că în tot acest timp am mai participat și la alte competiții, emoțiile se intensifică tot mai mult odată cu apropierea zilei de start. Vreau să mulțumesc în primul rând soției mele care m-a înțeles de fiecare dată, mai ales atunci când am fost plecat în cantonamente, departe de casă, ea fiind nevoită să preia și atribuțiile mele din familie. Pentru sprijinul moral și pentru încredere, le mulțumesc copiilor mei, pentru că ei mi-au dat mereu forța de a merge mai departe, copiind de multe ori din sinceritatea și inocența lor. Merg încrezător în forțele mele și vreau să va asigur că voi reprezenta România cu mândrie și de ce nu, îmi doresc să aduc acasă un rezultat cât mai bun. Știu că acolo sus am un înger, o stea, camaradul meu Dragoș Alexandrescu, care m-a călăuzit de fiecare dată, când viața m-a pus la încercare’’, a declarat Gheorghe Irinel Matei.

 

 

”Medicii nu credeau că o sa reușesc să mai merg vreodată”

 

 vuta invictus

 Plutonierul adjutant principal în retragere Florin Vuță are 52 de ani, este originar din Călinești și este unul dintre cei mai experimentați componenți ai echipei Invictus. Florin Vuță a fost rănit în Irak în februarie 2004, având gradul 2 de invaliditate.

 ”Fiind paralizat de la brâu în jos, medicii nu îmi dădeau prea multe șanse de recuperare, nu credeau că o sa reușesc să mai merg vreodată. După 2 ani de recuperare anevoioasă, am început să merg cu ajutorul ortezelor gleznă-picior, sprijinit în cadrul metalic. Le sunt recunoscător soției și fetei mele, care m-au încurajat și mi-au fost alături necondiționat, dându-mi putere să duc mai ușor această luptă. Mă ajută foarte mult că fac parte din lotul Invictus, deoarece am avut parte de încurajare, și am descoperit ceea ce înseamnă de fapt spiritul Invictus: să ai speranța că, în momentul în care ai ajuns la pământ, te mai poţi ridica şi mai poţi să te depăşeşti pe tine însuţi”, spune Florin Vuță.

 

 

”Am emoții”

 

 slaniceanu invictus

Căpitan al echipei României la Jocurile Invictus de la Haga, plutonierul adjutant principal Costinel Slăniceanu este originar din Câmpulung, iar povestea sa de viață este una la fel de emoționantă și motivantă ca și a camarazilor săi. După ce a fost rănit în iunie 2006 în Afganistan, a rămas fără vedere la ochiul stâng, suferind și o amputație la piciorul stâng. Costinel Slăniceanu va concura la Haga la ciclism și volei.

„Pentru mine familia este și a fost întotdeauna pe primul loc. Am spus-o și o voi spune de câte ori va fi nevoie. Încerc să le dau copiilor o educație cât mai bună, sa le transmit din pozitivismul meu, să-i învăț să fie respectuoși și să nu renunțe niciodată în fața greutăților. Chiar și cu un picior se pot face multe lucruri, poți face sport, poți lucra în grădină, poți repara lucruri... Ca și în 2017, înainte de competiție am emoții. Sper să mă clasez mai bine decât la Toronto. La ambele probe, o sa dau tot ce pot.  Le mulțumesc colegilor mei că m-au ales să le fiu căpitan de echipă la jocurile de anul acesta, le doresc tuturor să se bucure la maxim de experiența oferită de participarea la Invictus Games”, precizează Costinel Slăniceanu.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.