curtea apelThe Good Lobby Profs, o echipă cu peste 60 de cadre didactice universitare de prim rang din 30 de țări, a transmis în această săptămână o declarație comună pentru a îl susţine pe judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești. Acesta a dorit să aplice hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

 

Lucian Netejoru, şeful Inspecţiei Judiciare s-a autosesizat pe 10 iunie 2021 după ce judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești a decis în cadrul unui proces că SIIJ „nu este justificată de imperative obiective și verificabile și nu este însoțită de garanții specifice de înlăturare a riscului ca această secție să fie folosită ca instrument de control politic al activității judecătorilor”.

 

Ulterior, printr-o rezoluţie din 26 august a.c., Inspecția Judiciară din România a dispus măsuri disciplinare împotriva judecătorului și a sesizat cu o acțiune disciplinară Secția pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

 

Inspecția Judiciară îl acuză pe judecătorul Costin Andrei Stancu că nu s-ar fi rezumat să analizeze doar plângerea privind durata prea mare a cercetărilor într-un dosar al SIIJ, ci şi pentru că a spus că dosarul trebuie trimis altui parchet competent din moment ce SIIJ este, conform unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene, o structură de parchet contrară dreptului Uniunii Europene.

 

Iată ce spun profesorii din grupul The Good Lobby Profs în sprijinul judecătorului de la Curtea de Apel Piteşti: „Concluzionăm fără echivoc că judecătorul Stancu este victima abuzurilor Inspecției Judiciare și că rezoluția din 26 august a.c. îi încalcă independența sa în calitate de membru al sistemului judiciar. Rezoluția urmărește sancționarea disciplinară, ca urmare a aplicării de judecătorul Stancu, într-o cauză cu care a fost sesizat, a Hotărârii Marii Camere a Curții de Justiție a Uniunii Europene din 18 mai 2021 pronunțată în cauza C-83/19. Rezoluția acuză faptul că „interpretarea făcută de judecătorul Stancu potrivit căreia hotărârea CJUE e definitivă și obligatorie” dezvăluie […] ”că judecătorul împărtășește ideea care a apărut în spațiul public, susținută de anumiți oameni politici”. Această concluzie este inexplicabilă și înșelătoare. Confirmăm faptul că doctrina dezvoltată în ani buni de constituționalismul UE privind supremația dreptului UE și interpretarea și aplicarea dreptului UE în instanțele naționale au impus judecătorului Stancu, în calitatea sa de organ judiciar al Uniunii Europene, să acționeze așa cum a procedat, în aplicarea doctrinei și jurisprudenței relevante a UE în cauza cu care era învestit. În plus, observăm că Rezoluția îl acuză fără temei pe judecătorul Stancu că ar fi acționat cu rea-credință. Niciun element din dosar nu stabilește și nici nu sugerează că judecătorul Stancu a căutat, prin dispoziția sa, să aducă prejudicii părților în cauza aflată pe rol. Suntem solidari cu judecătorul Costin Andrei Stancu și solicităm Consiliului Superior al Magistraturii să respingă rapid acuzațiile disciplinare formulate împotriva acestuia. Solicităm Comisiei Europene să monitorizeze îndeaproape aceste proceduri și să fie pregătită să inițieze o acțiune în constatarea încălcării dreptului UE (procedura de infringement) împotriva României în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, în cazul în care acțiunea disciplinară nu va fi respinsă”.

 

 

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.