uncjr.jpgUniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) consideră că sumele alocate de Guvernul României pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor pentru finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap şi a căminelor pentru persoane vârstnice sunt insuficiente şi vor duce la colapsul acestui sistem în primele 3-5 luni ale anului. UNCJR acuză Guvernul Orban că nu și-a respectat angajamentele financiare.

“Din păcate, banii alocaţi la acest capitol de către Guvernul României asigură funcţionarea, la nivel minim, a instituţiilor între 3-5 luni, iar prima rectificare bugetară care ar putea remedia această situaţie nu va fi mai devreme de vara anului 2020.

Întrebarea legitimă a preşedinţilor de consilii judeţene din România este "ce vom face pentru copiii şi persoanele cu dizabilităţi pe care îi avem în grijă sau cu asistenţii maternali care îi ocrotesc pe copii".

Cel mai probabil, Guvernul României a dorit să saboteze activitatea consiliilor judeţene care, în acest moment, vor fi nevoite să redistribuie banii alocaţi pentru dezvoltarea judeţului, respectiv investiţii în infrastructură, sănătate etc către zona de protecţie socială.

Pe de altă parte nu este de ignorat nici faptul că, deşi la negocieri şi-a luat angajamentul să respecte proporţia 90% finanţare guvernamentală, 10% finanţare de la consiliile judeţene, Guvernul României nu şi-a respectat acest angajament.

Pe această cale, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) solicită Guvernului României să aloce sumele necesare funcţionării sistemului de protecţie socială din Fondul de Rezervă al Guvernului, singura soluţie legală prin care acest sistem nu va intra în colaps, iar copiii din centrele de protecţie şi persoanele cu handicap nu vor avea de suferit”, a transmis UNCJR printr-un comunicat de presă.

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro