parlament.jpgLa șase zile după ce a fost adoptat de Senat, proiectul noii legi privind sistemul public de pensii a trecut luni seara și de votul final al deputaților, așa cum a precizat chiar premierul că se va întâmpla. 

Adoptarea proiectului reprezintă o măsură asumată de guvernanți prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar acum mai rămâne doar să fie promulgat de președintele statului. Printre altele, viitoarea lege a pensiilor prevede că vârsta legală de pensionare va fi aceeași pentru bărbați și femei, respectiv 65 de ani, iar femeile vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în funcție de numărul copiilor pe care îi au.

Proiectul de lege vizează, după cum apare în nota acestuia de fundamentare, eliminarea inechităților dintre beneficiarii sistemului public de pensii, în vederea restabilirii încrederii în acest sistem. În același document se subliniază că “sistemul de pensii trebuie să asigure un nivel de viață decent pensionarilor, în condițiile menținerii sustenabilității bugetare”.

Proiectul de lege a primit unele modificări la deputați față de forma adoptată la Senat, însă majoritatea punctelor esențiale au rămas neschimbate. De principiu, legea va intra în vigoare pe 1 septembrie 2024. Unele prevederi se vor aplica însă de la 1 ianuarie 2024: opțiunea pentru continuarea activității dincolo de vârsta de pensionare, până la 70 de ani, se va putea face încă de la 1 ianuarie; majorarea punctului de pensie se va produce tot de la început de an, iar termenul de contestare a deciziilor caselor teritoriale de pensii (45 de zile) se va aplica tot de atunci. 

Viitoarea lege reglementează pensia pentru limită de vârstă, pe cea anticipată, pe cea de invaliditate și pe cea de urmaș.

Aceasta stabilește că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei. De asemenea, stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Apoi se stabilește schimbarea modului în care se calculează pensia. Mai precis, valoarea pensiei se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referință reprezintă raportul dintre valoarea actualului punct de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25.

Proiectul mai stabilește și majorarea, în 2024, a punctului de pensie cu 13,8 %, adică până la valoarea de 2.032 de lei. Astfel, la 1 ianuarie, valoarea punctului de referință va fi 81 de lei.

Tot în legătură cu majorarea pensiilor, în următorii ani, valoarea punctului de referință se va majora anual cu rata medie anuală a inflației, la care se va adăuga 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

De asemenea, toate pensiile stabilite în actualul sistem de pensii se vor recalcula folosind noile reguli, iar pensiile recalculate astfel nu vor putea fi mai mici decât cele anterioare.

Totodată, stagiu de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani va fi ajustat cu puncte suplimentare, numite puncte de stabilitate, astfel:

0,5 puncte - pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

0,75 puncte - pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

un punct - pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu perioade cuprinse între șase luni și trei ani și jumătate, în funcție de numărul copiilor. Astfel, perioada cea mai mică de reducere a vârstei de pensionare, de șase luni, se va aplica în cazul femeilor care au crescut un copil, iar cea mai mare, de trei ani și jumătate, în cazul femeilor ce au născut și crescut cel puțin șapte copii.

În cazul pensiei anticipate, cei ce vor avea cinci ani de vechime peste stagiul complet de cotizare contributiv vor putea ieși la pensie cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, respectiv la 60 de ani.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.