buzoianuUSR Argeș a organizat vineri 25 august o conferință de presă alături de caravana ce promovează inițiativa legislativă de înființare a unei Direcții de investigare a infractiunilor de Mediu - DNA-ul Pădurilor si Mediului. O inițiativă foarte utilă în condițiile în care mafia pădurilor își face de cap în România și în Argeș, în condițiile în care în ultimii 15 ani Argeșul este din păcate printre județele ”fruntașe” în ceea ce privește tăierile masive și necontrolate de copaci.

Iar deputatul USR Diana Buzoianu, inițiatoarea proiectului legislativ, a făcut referire și la celebrul dosar ”Cheresteaua 1”, cu şapte persoane condamnate pentru că au tăiat ilegal 23.000 de copaci pe Valea Vâlsanului, în Argeş. O rețea al cărei lider, Ion Andrei, a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare.

”Între anii 2008 și 2012, 23.000 de arbori au fost tăiați legal aici, în Argeș, în Munții Făgăraș. Peste 1.000 de camioane au traversat România cu lemn tăiat ilegal din Argeș. Problema e că șeful rețelei a fost condamnat pentru evaziune fiscală și nu pentru tăieri ilegale de lemn, pentru că tăierile se prescriseseră. Se defrișează masiv în România. Și suntem în punctul în care mafia lemnului ne scapă printre degete pentru că de cele mai multe ori cei care taie ilegal sunt în complicitate cu autoritățile locale. În 2022, dintre cele 8.051 de dosare ce au avut ca obiect infracțiuni silvice, mai mult de 95% dintre acestea nu au fost finalizate, pentru că fie s-a dat clasare, fie s-a renunțat la urmărirea penală. Lupta împotriva mafiei lemnului este una foarte periculoasă. În majoritatea cazurilor de tăieri ilegale de copaci nu sunt consecințe. Avem nevoie de un instrument eficient de luptă împotriva mafiei lemnului. Avem nevoie de procurori specializați”, precizează deputatul USR Diana Buzoianu, inițiatoarea proiectului legislativ privind DNA-ul pădurilor.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.