Plen.jpg

 

Faptul că PMP a ratat la limită Parlamentul a avantajat partidele mari, care şi-au consolidat forţele în Legislativ. Astfel, PSD va deţine aproape 160 de mandate, în timp ce PNL doar circa 130, dar prin alianţa cu USR-PLUS şi UDMR liberalii vor reuşi să strângă majoritatea parlamentară, cu 11 mandate peste numărul minim necesar. Conform repartizării mandatelor, din totalul de 329 de aleşi din Camera Deputaţilor, PSD va avea 110 parlamentari, în timp ce principala forţă a viitoarei guvernări are 93 de deputaţi. USR-PLUS a obţinut 55 de deputaţi, în timp ce surpriza acestor alegeri, Alianţa pentru Unirea Românilor, va da 33 de aleşi în Cameră. 21 de deputaţi are UDMR, în timp ce minorităţile dat tot 17 aleşi. Potrivit calculelor, majoritatea PNL-USR-PLUS-UDMR de la Cameră ar avea 169 de deputaţi, cu patru peste numărul necesar pentru trecerea legilor organice, însă noul Guvern s-ar baza şi pe cele 17 voturi ale minorităţilor.

 La Senat numărul cel mai mare de parlamentari îl va avea tot PSD cu 47 de aleși. PNL va avea în noua legislatură 41 de senatori, în timp ce USR-PLUS se va baza pe susţinerea a 25 de senatori. Alături de cei 9 senatori ai UDMR, coaliţia care se conturează la guvernare ar avea 75 de locuri din cele 136 de mandate. 14 senatori va avea şi Alianţa pentru Unirea Românilor. În total, în cele două foruri ale Parlamentului, PSD, USR-PLUS, şi UDMR s-ar baza pe 244 de voturi, însă şi pe susţinerea, încă neanunţată, a minorităţilor naţionale.

Spre deosebire de alegerile din 2016 nu mai e niciun partid care să conducă detaşat în ceea ce priveşte numărul de parlamentari, cum s-a întâmplat în urmă cu patru ani, când PSD avea 221 de mandate, adică cu 12 mai puţin de majoritatea de 50% plus unul din Parlament. De asemenea, şi majoritatea care se conturează în prezent e mult mai fragilă faţă de cea acum patru ani când, împreună cu sprijinul venit de la deputaţii minorităţilor, PSD şi ALDE contau pe 267 de parlamentari.

 

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro