poienarei_principal.jpg

Ieri, 17 august, a avut loc cea de-a XVI – a ediție a ,,Întâlnirii fiilor satului Poienărei”,  eveniment ctitorit de Virgil Baciu pe când satul său natal, Poienărei, se afla în moarte clinică din cauza văduvirii acestui sat de investiții de către reprezentanții administrației locale de la acea vreme, fapt ce a condus la o depopulare masivă a acestui sat, în ciuda frumuseților naturale de care beneficiază.

Astfel, neavând pârghiile necesare la acea vreme, Virgil Baciu, pe atunci un tânăr și prosper om de afaceri, a inițiat acest eveniment, menit să salveze satul Poienărei de la pieire. Iar astăzi, după 16 de ani de la prima ediție a evenimentului inițiat de Baciu, putem spune că acest sat nu mai moare, având în vedere investițiile care s-au realizat aici, dar și interesul multora pentru acest loc.

Ca de exemplu, ieri la cea de-a XVI – a ediție a ,,Întâlnirii fiilor satului Poienărei”, prezența participanților a fost una record, de ordinul sutelor, ceea ce înseamnă că acest sat s-a reînrădăcinat pe harta comunei Corbi.

poienarei2.jpg

# Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, prezență surpriză la ediția din acest an a ,,Întâlnirii fiilor satului Poienărei”

poienarei7.jpg

Așa cum spuneam, prezența a fost una numeroasă la evenimentul de ieri de la Poienărei, însă cea mai remarcabilă prezență a fost cea a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopului Argeșului și Muscelului, care a oficiat Sfânta Liturghie în biserica satului cu hramul Sf. Cuv. Parascheva. Cei prezenți au avut bucuria să participe cu această ocazie la instalarea noului preot numit pentru această parohie în persoana părintelui Samoilă Nicolae Claudiu. Ca o încurajare pentru noua misiune încredințată, Ierarhul argeșean a oferit noului slujitor distincția eparhială ,,Crucea Basarabă”.
De asemenea, pentru implicarea în viața comunității,  Virgil Baciu, primarul comunei Corbi, împreună cu Samoilă Constantin, artist plastic, au primit din partea Chiriarhului Eparhiei, distincția eparhială ,,Sf. Neagoe Vodă Basarab”.

poienarei1.jpg

În același cadru festiv, Înaltpresfinția Sa a oferit doamnei Justina Radu, una dintre victimele colaterale ale regimului comunist, distincția eparhială ,,Sf. Mc. Filoteia”.
De asemenea, tot ieri a fost săvârșită slujba parastasului pentru eroii satului care au pierit în cele două războaie mondiale, precum și pentru cei supranumiți ,, Haiducii Muscelui” care au făcut parte din rezistența anticomunistă din munții Făgărașului.

După slujbă, voluntarii I.S.U. Argeș, prezenți în Poienărei, în cadrul unei caravane ce se desfășoară la nivelul întregului județ, au prezentat măsuri de acordare a primului ajutor medical, dar și comportarea persoanelor în situații de urgentă.

Totodată, voluntarii I.S.U. Argeș au măsurat tensiunea arterială și glicemia celor care au dorit. Ca un schimb de roluri, Înaltpreasfințitul Calinic a dorit el însuși să măsoare tensiunea arterială a unui voluntar I.S.U.

poienarei3.jpg

 

# ,,Veniți și încercați să vă aduceți aportul în dezvoltarea satului natal!”

Evenimentul a continuat cu un concurs de ciclism (traseu MTB nr. 21) - "Cupa Fiii Satului Poienărei", după care a urmat conferința ,,Zilele Diasporei”, având în vedere că cei mai mulți fii ai satului Poienărei au plecat în străinătate.

poienarei5.jpg

Bineînțeles, nu au lipsit mâncărurile tradiționale precum pastrama de berbecuț, brânza de burduf și alte delicii culinare produse în gospodăriile din Corbi.

De buna dispoziție a celor prezenți s-au ocupat ansamblurile populare prezente la acest eveniment, dar și soliști celebri precum Creola Stancu, Maria Man Gheorghe, Nina şi Nicu Spânu. 

poienarei6.jpg

,,În primul rând vreau să vă mulțumesc că sunteți astăzi aici într-un număr atât de mare pentru că dacă voi nu erați, nu mai exista acest eveniment. Faptul că astăzi am avut invitat și prezent în mijlocul nostru, în timpul slujbei, pe Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopului Argeșului și Muscelului, a reprezentat un moment de bucurie și mândrie.

Eu vă transmit următorul mesaj: Să nu uitați de unde ați plecat, locul unde v-ați născut și atunci când puteți să întoarceți ceva din ceea ce ați obținut în viață, veniți și încercați să vă aduceți aportul în dezvoltarea satului natal.

Satul românesc, din păcate, în ultimii ani s-a depopulat foarte mult. Dar numai că s-a depopulat, însă a devenit mai sărac și spiritual, iar noi nu trebuie să uităm locurile natale și trebuie să contribuim la reînvierea satului românesc. Lucrul acesta se poate face foarte simplu dacă fiecare dintre noi face doar atât: să ne iubim țara și neamul! Adică, să ne iubim locul. Dacă ne iubim țara și neamul, restul vine de la sine. Este ca atunci când îți iubești familia, când iubești pe cineva aproape, încercând să le oferi ceea ce este mai bun, să le fie cât mai bine. Așa este și cu țara aceasta. Așa este și cu satul acesta. Doresc ca de acum încolo, multe ediții să ne reîntâlnim și satul Poienărei și nu numai satul Poienărei, să intre pe harta localităților europene, cele civilizate.

Asta mi-am dorit de la comuna Corbi, asta mi-am dorit de la satul Poienărei și în măsura în care am reușit, vă las pe dumneavoastră să apreciați”, le-a transmis primarul Virgil Baciu celor prezenți la cea de-a XVI -a ediție a ,,Întâlnirii fiilor satului Poienărei”.

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro