festival_mioveni.jpgOrganizatorii Festivalului - Concurs Național de Folclor ”Mioveni” au susținut astăzi o conferință de presă în care au vorbit despre  evenimentul care va debuta în această seară. Este prima ediţie a unui Festival care se doreşte a deveni o tradiţie.
"Am considerat că este important să organizăm un astfel de Festival de o asemenea anvergură pentru a da un semnal naţional. Aşteptăm un public cât mai numeros, deoarece, fiind prima ediţie, ne dorim ca Festivalul acesta să rămână în calendarul permanent de activităţi al Centrului Cultural Educativ. Vreau să mulţumesc Primăriei şi Consiliului Local pentru acest eveniment. Îi mulţumesc domnului primar Ion Georgescu pentru susţinerea pe care ne-a oferit-o pentru a organiza acest Festival", a declarat Alin Călinescu, directorul Centrului Cultural  Mioveni.
 
#Ion Georgescu: ,,Vrem să fim un oraş cunoscut nu numai prin Dacia şi ICN, ci şi prin palierul culturii”
 
La conferința de presă au participat conducerea Primăriei Mioveni și a Centrului Cultural Mioveni, precum și reprezentanții juriului care vor evalua cele 8 grupuri folclorice din România înscrise în competiția pentru trofeul Festivalului: realizatoarea de emisiuni TVR - Elise Stan, producătoarea talent show-ului de folclor Vedeta Populară” ce este difuzat pe TVR1, Ileana Vieru - realizator de emisiuni la Radio România - Antena Satelor, Doina Virginia Işfănoni - Prof. univ. dr. Doina Işfănoni - cercetător etnolog, istoric şi teoretician de artă, membru al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, argeșeanul Cătălin Oancea, dansator și maestru coregraf. A lipsit motivat de la conferința de presă, dar va juriza și Constantin Enceanu, un simbol al muzicii populare oltenești.

"Vreau să le mulţumesc celor prezenţi, membrilor juriului care au acceptat să vină la Mioveni. Noutatea este că avem ansambluri din cele opt regiuni ale României şi avem şi invitaţi de peste hotare. Vrem să fim un oraş cunoscut nu numai prin Dacia şi ICN, ci şi prin palierul culturii, deoarece suntem un oraş tânăr", a spus, la rândul său, Ion Georgescu, primarul oraşului Mioveni.

#Elise Stan: ,,Mulţumesc domnului primar Ion Georgescu pentru că susţine cultura!”

"Mulţumesc domnului primar Ion Georgescu pentru că susţine cultura! Este ştiut faptul că fără susţinere nu se poate face nimic în prezent. Mă bucur că au înţeles importanţa unui eveniment de o asemenea anvergură. De ce un festival de folclor la Mioveni? Pentru că un astfel de Festival nu face altceva decât să ajute fenomenul cultural să se dezvolte. Este o adevărată olimpiadă acest Festival, aşa cum în sport sunt competiţii care împing înainte activităţile. Folclorul este marca noastră identitară", a punctat Elise Stan.

Amintim că la  Mioveni, în perioada 8 - 11 august 2019, va avea loc prima ediție a Festivalului/Concurs Național de Folclor „MIOVENI” 2019.

Participă ansambluri din toate zonele țării, respectiv din: Suceava, Brașov, Arad, Cluj-Napoca, Sălaj, Bacău, Călărași şi Argeș precum și două ansambluri de peste hotare, din Rusia și China.

Cele 8 grupuri care vor intra în competiție, desemnate în urma preselecțiilor, sunt: – Ansamblul Balada Humorului , județul Suceava – Ansamblul Junii Brașovului, județul Brașov – Ansamblul Junii Podgoriei, județul Arad – Ansamblul Mugurelul al Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca – Ansamblul Bărăganul, județul Călăraș – Ansamblul Someșul, județul Sălaj – Ansamblul Zestrea, județul Bacău – Ansamblul Doina Bascovului, județul Argeș . Juriul va fi format din specialiști în domeniu, oameni de cultură, artiști populari și profesioniști în arta coregrafică precum Elise Stan, Ileana Vieru, Constantin Enceanu, Doina Isfanoni și Cătălin Oancea. Prezintă Iuliana Tudor de la televiziunea română.

Festivalul va debuta joi, 8 august în centrul orașului cu o paradă a portului popular(ora 18.00- Bld. Dacia, din zona M-uri până la Primăria orașului) și primul spectacol artistic din cadrul concursului(ora 19.00 - Centrul Civic al orașului), seria spectacolelor continuând și în ziua de vineri, 9 august(ora 19.00).

De asemenea, sâmbătă, 10 august, de la ora 16.00, la Cula Racovița din apropiere va avea loc prima ediție a “Festivalului Dogarilor” și sărbătoarea “Zilei Fiilor Satelor Racovița și Clucereasa”, manifestări cultural-artistice care vor include ateliere meșteșugărești, expoziții tematice și prezentare de dansuri populare.

Seara de sâmbătă se va încheia cu “Hora Satului”.

Evenimentele sunt organizate de către Centrul Cultural, în parteneriat cu Primăria orașului Mioveni.

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro