vila_florica.JPGConsiliul Județean Argeș prin Centrul de Cultură „Brătianu” va organiza în data de 10 mai 2019, începând cu ora 10ºº, Colocviul Național Brătienii si Regalitatea, ce se va desfăşura la Vila Florica din Ştefăneşti-Argeș, Str. Aleea Stațiunii, nr. 37. Colocviul are ca temă, așa cum și titlul menționează, raporturile  dintre familia Brătianu și Familia Regală a României. Nimeni nu poate nega longevitatea şi vitalitatea politică a familiei Brătianu, care acoperă întreaga epocă 1866-1947. De la gestul fondator al lui Ion C. Brătianu, care îl aducea în 1866 pe principele Carol în ţară, până la dizolvarea PNL şi arestarea şefului său, Dinu Brătianu, Brătienii au ajuns să se confunde în mentalitatea românilor cu procesul de modernizare a ţării. Pragul Conacului Brătianu  de la Ştefăneşti, leagănul celei mai mari dinastii de oameni politici din România, considerată drept o „Mecca” a liberalilor, locul unde s-au luat decizii importante pentru această ţară, a fost trecut de monarhii României, inclusiv de Regina Elisabeta şi  Regele Carol I (care, printre  altele, şi-a petrecut, la un moment dat, convalescenţa în acest conac plimbându-se şi vorbind cu localnicii). Legătura Familiei Regale cu Brătienii a rămas, în ciuda vicisitudinilor istoriei, una strânsă până la ultimul nostru rege, Majestatea Sa Mihai I al României. În cadrul programului va avea loc vernisajul expoziției de metaloplastie  Vila Florica – Leagăn al României Moderne, autor artist-plastic, Constantin Samoilă.

Din programul colocviului spicuim:

  • prof. univ. dr. Ioan Scurtu - Ion I.C. Brătianu – prim sfetnic al Regelui Carol I.
  • dr. Liviu Țăranu, CNSAS, Aurel Pentelescu -  Vintilă Brătianu sub impresia primei sale întâlniri cu regele Carol I: o viață dedicată României!
  • dr. Iulian Boțoghină - Consideraţii pe seama rezoluţiei ministrului de Război Vintilă Brătianu, pe raportul privind entuziasmul patriotic al unor prizonieri ardeleni în Italia (1917).
  • Dinu Zamfirescu – Brătienii și Regele Mihai în exil.

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro