- Monday, 14 April 2025
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 221
După ample lucrări cu finanțare europeană, Consiliul Județean Argeș a redeschis începând de luni 14 aprilie cetatea Poienari, un obiectiv istoric de mare importanță al județului și al României. Lucrările de consolidare și conservare de la cetatea Poienari de la Arefu, adevărata cetate a lui Vlad Țepeș, au început în vara anului 2022 și au fost finalizate la sfârșitul lui 2024.
În iulie 2021, Consiliul Județean Argeș semna contractul de proiectare și execuție cu asocierea câștigătoare a licitației, SC EURAS SRL – SC ARHING SRL.
Din 2010 cetatea Poienari este în administrarea Muzeului Județean Argeș. În 2019, ultimul an înainte de închidere, cetatea a avut nu mai puțin de 100.000 de vizitatori din țară și străinătate.
Valoarea totală a acestui proiect major pentru județ s-a ridicat la 5,1 milioane euro, dintre care 3,2 milioane euro a fost contribuția CJ Argeș, iar 1,9 milioane euro – fonduri europene nerambursabile.
Iar la evenimentul oficial ce a precedat redeschiderea propriu-zisă a celebrei cetăți au fost prezenți numeroși oficiali, dintre care îi menționăm pe Simona Bucura-Oprescu – ministrul Muncii, Mădălin Voicu – subsecretar de stat în Ministerul Culturii, academicianul Gheorghe Păun, Ion Mînzînă – președintele CJ Argeș, vicepreședinții Adrian Bughiu și Marius Nicolaescu, prefectul Ioana Făcăleață și arhimandritul Caliopie Ichim.
Președintele Ion Mînzînă a ținut să sublinieze, legat de reușita reabilitării cetății Poienari, cât de importantă a fost munca de echipă a profesioniștilor de la CJ Argeș. Iar rezultatele se văd.
Gheorghe Badea: ” Sunt convins că vom reuși să construim aici o zonă turistică internațională”
Omul de afaceri Gheorghe Badea, care este totodată unul dintre cei mai mari și implicați promotori pentru dezvoltarea turismului în județ, a spus că redeschiderea cetății Poienari ”este o revelație totală, e mai mult decât mirific. De zeci de ani așteptam acest moment. Iar autostrada Sibiu-Pitești va fi o facilitate extraordinară pentru zonă, pentru dezvoltarea ei. Sunt convins că vom reuși să construim aici o zonă turistică internațională”.
Un discurs special legat de cetatea Poienari și de importanța turistică a județului a avut ministrul Simona Bucura-Oprescu.
”În Argeș nu avem doar cei mai înalți munți din România, ci și unica cetate a lui Vlad Țepeș. Întreaga lume trebuie să vină aici pentru a înțelege cât de speciali suntem. Aici avem cetatea Poienari, barajul Vidraru, Transfăgărășanul, mănăstirea Curtea de Argeș, dar mai ales avem oamenii locului, atât de harnici. România de la Argeș este unică”, a spus Simona Bucura-Oprescu.
A urmat apoi marea provocare: urcarea celor 1480 de trepte până la Cetatea Poienari. Și aici trebuie precizat că treptele au fost modernizate integral, peste tot sunt balustrade, iar în jurul cetății au fost montate garduri electrificate anti-urși. Iar drumul în sine, deși îți pune la încercare suflul și picioarele, merită fiecare pas, fiecare treaptă. Pentru că atunci când ajungi în vârf în față ai celebra cetate, impunătoare și necucerită de nimeni de când a fost extinsă în vremea lui Vlad Țepeș, iar de jur împrejur ai niște panorame minunate, ce îți taie respirația la figurat, nu la propriu, ca cele 1480 de trepte. Și, după ani de reabilitare și decenii de uitare, cetatea Poienari este în sfârșit pusă în valoare așa cum merită, grație unui proiect de anvergură al CJ Argeș, un proiect ce va face ca numărul turiștilor din țară și de peste hotare să crească extrem de mult. Și deja, din prima zi, turiștii străini au început să vină. Exact după ce am coborât scările de acces, un grup de turiști americani și-a făcut apariția.
Cetatea Poienari va fi deschisă zilnic între orele 10-18, iar prețul unui bilet este de 30 de lei pentru adulți și de 20 de lei pentru elevi, studenți și pensionari. Biletele pot fi achiziționate atât online, cât și fizic, prin plată cash sau cu cardul.
Popular Articles
- Most read
Publicitate