biserica

Pe 26 mai 2024, Biserica Sfântul Nicolae "Popa Savu" din Câmpulung va fi resfințită după un proces amplu de restaurare. Evenimentul, programat să înceapă la ora 10:00, va fi oficiat de ÎPS Calinic Argeşeanul și va include o slujbă religioasă specială.
Restaurarea bisericii, una dintre cele mai vechi din oraș, marchează un moment important pentru comunitatea locală, reafirmând importanța patrimoniului cultural și spiritual al zonei.

După unele afirmații (neatestate d.p.d.v. arheologic), se crede că actuala construcție ar fi a 3-a pe locul acesta. Pisania, situată la nord de intrare, pe fațada vest consemnează că prima biserică a fost ridicată pe la 1450 de un preot Savu, iar în 1779 a fost reparată și mărită, ca în 1860 să fie rezidită din temelii.

Ctitorul inițial (prezumtiv) nu este cunoscut. O piatră de mormânt din 1673, sugerează existența în secolul al XVII-lea. Când s-a făcut catagrafia din 1840, preotul Ion Spiroiu arată că s-a reînnoit în 1747, iar pe un Minei al lunii octombrie (tipărit în Râmnic în 1776) apare o însemnare din secolul al XVIII-lea (“jupanului Manole și Popa Constantin cel Bătrân, feciorul popii Savu protopop de la hramurile Bunei Vestiri și al ierarhului Nicolae”). Se presupune deci, numele de Popa Savu vine de la un preot care a păstorit aici la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea. El este pomenit și într-o scrisoare către brașoveni a lui Constantin Brâncoveanu, la 1708, în care se arată că a fost prădat de niște scheieni.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.