golestiSenatul a adoptat, marţi 5 septembrie, cu 85 de voturi ”pentru”, propunerea legislativă inițiată de către Alina Gorghiu, actualul ministru al Justiției, pentru a se aloca sprijin financiar pentru restaurarea şi conservarea Bisericii ”Sfânta Treime” din Goleşti-Ștefănești, monument istoric de importanță excepțională aflat într-un grad avansat de degradare.

Proiectul de act normativ prevede alocarea de la bugetul de stat a unui milion de lei anual, pentru o perioadă de 15 ani.

Suma alocată va fi disponibilizată din bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte şi transferată de acesta, în calitate de ordonator principal de credite, lăcaşului de cult. Dacă va trece de votul Camerei Deputaților, forul decizional, legea va intra în vigoare de la data de 1 ianuarie 2024.

Ultima restaurare a bisericii a avut loc în anul 1802. În prezent, singurele surse financiare pentru restaurare si conservare vin din partea unor mici donații ale cetățenilor conștienți de însemnătatea acestui lăcaș de cult, însă sumele strânse nu sunt niciodată îndeajuns pentru a menține clădirea într-o stare decentă.

Biserica de la Golești a fost ctitorită în secolul al XVII-lea. În biserică sunt îngropați printre alții Iordache și Dinicu Golescu, precum și trei dintre cei patru frați Golești: Ștefan, Nicolae și Radu. Ștefan și Nicolae Golescu au fost prim-miniștri ai României.

 

 

 

 

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.