bucatarie_restaurant.jpgȘeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), argeșeanul Marius Pârvu, a declarat săptămâna trecută că se pregătește o OUG pentru înăsprirea sancțiunilor pentru încălcarea drepturilor consumatorilor, amenzile urmând să ajungă până la 4-5% din cifra de afaceri.

Preşedintele Asociaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Dragoş Petrescu, a declarat azi însă că modificările regimului sancţionar al ANPC pot duce la închiderea, prin faliment, a unui număr mare de IMM-uri, deoarece multe dintre cele nou înfiinţate nu au profit.

"Suntem total împotriva modului de acordare a amenzilor conform proiectului ordonanţei de urgenţă propusă de ANPC, dintr-un motiv foarte simplu. Amenzile au ca scop prevenţia şi corectarea neregulilor din activitatea unei companii. Să creşti cuantumul amenzilor de la 1.000 - 1.500 la 2 - 5% din cifra de afaceri înseamnă să pierzi acest scop de corectare. Pentru că multe dintre aceste companii nu vor supravieţui. Multe întreprinderi nu înregistrează profit. Toate companiile trec prin momente dificile în prezent. Costurile cu forţa de muncă cresc, majorarea tarifelor la utilităţi... sunt doar câteva dintre elementele care apasă profitabilitatea întreprinderilor", a declarat Dragoş Petrescu.

Conform proiectului ANPC privind modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, se propune înlocuirea amenzilor de la 2.500 de lei la 50.000 de lei cu amenzi de până la 2%, 3% sau 4% din cifra de afaceri. De asemenea, se are în vedere modificarea Legii nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază, în sensul modificării regimului sancţionator, respectiv înlocuirea amenzilor de la 10.000 de lei la 100.000 de lei cu amenzi de până la 3% sau 4% din cifra de afaceri, dar şi înlocuirea amenzilor de la 200 lei la 1.000 lei cu amenzi de până la 5% din cifra de afaceri prin modificarea Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.