b_750_350_16777215_00_images_Dacia-Sandero.jpgTrei modele ale mărcii noastre naţionale sunt cele mai economice maşini din lume, potrivit publicaţiei Argus, care face anual un clasament pe baza calculelor pentru peste 1.000 de modele de autoturisme, menționează Economica.net.

Indicatorul luat în calcul pentru realizarea clasamentului dominat copios de Dacia este aşa numitul "cost per kilometru" (PRK-prix de revient kilometrique). Este un indicator obţinut compilând mai multe date, care ia în calcul nu doar valoarea de achiziţie, ci costul total de utilizare al autoturismului, în mai mulţi ani de utilizare optimă, în care intră costul cu finanţarea achiziţiei, costul combustibilului, asigurările şi service-ul.

Acest indicator arată de fapt cât de ieftină sau de scumpă este o maşină cu totul, nu doar atunci când o cumperi.

Potrivit calculelor celor de la Argus, maşina cu cel mai mic cost per kilometru din lume este Dacia Sandero, echipată cu motorul de un litru Sce de 75 de cai putere, căreia îi revin doar 0,33 euro pe kilometru, într-un an cu un rulaj de 15.000 km.

Pe locul doi în clasamentul celor de la Argus este Dacia Logan cu motorul de un litru (1.0 Sce de 75 de cai), care, după un an şi 15.000 km parcurşi, are un cost per kilometru de 0,35 euro. Maşina românească împarte această poziţie cu modelul Suzuki Celerio 1.0 Avantage, îndreptul căreia sunt tot 35 de cenţi pe kilomretru, în aceleaşi condiţii de utilizare.

Podiumul este completat tot de o Dacie, modelul Duster diesel. În echiparea cu propulsorul Renault 1.5 dCi de 90 de cai putere şi în varianta cu tracţiune faţă, maşina românească are un cost per kilometru de 0,37 euro, la fel, într-un an în care s-au parcurs 15.000 km. Dusterul împarte această poziţie cu un model de clasă mică, Citroen C1, varianta 1.0 Vti de 68 de cai putere.

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro