taxa_de_salubrizare-Pitesti.jpgMunicipiul Pitești are o populație de aproximativ 170.000 de locuitori, în urma „recenzării” oficiale a populației, însă, în mod neoficial, sunt foarte mulți oameni care locuiesc și fără forme legale. Din acest număr de locuitori, doar jumătate își plătesc gunoiul efectiv. Este drept că se facturează pentru un număr de aproximativ 100.000 de locuitori, dar operatorii care colectează gunoiul încasează doar de la jumătate din aceștia. De ce? Foarte multe asociații de proprietari nu-și plătesc facturile pentru gunoi, profitând de faptul că operatorii de colectare a gunoiului sunt legați de mâini și de picioare în acest sens. Colectarea gunoiului nu este un serviciu ca apa, unde dacă o asociație nu plătește operatorul poate să închidă robinetul. Sigur, și aici ar putea fi luate măsuri coercitive, cum ar fi, de pildă, ca cei doi operatori din Pitești să nu mai ridice gunoiul asociațiilor de proprietari care nu și-au mai plătit acest serviciu de foarte mult timp. Dar până acum nu s-au luat asemenea măsuri în nicio zonă a Piteștiului. 

Așadar, din cei 170.000 de locuitori din municipiul Pitești, mai puțin de jumătate din aceștia își plătesc gunoiul. O altă problemă care ar putea crea chiar și un precedent este că unul din cei doi opertori din Pitești, societatea Consiliului Local, "Salubritate 2000 SA", având capital de stat, este obligată, conform legii, să cheme în instanță asociațiile de proprietari restante. După ce plătește toate taxele de judecată și i se dă câștig de cauză, executorul nu are ce să recupereze de la asociațiile respective, întrucât acestea nu dețin un anumit patrimoniu. Anul trecut s-a încercat rezolvarea acestei probleme prin introducerea unei taxe de habitat pentru toți cetățenii municipiului Pitești, care să fie încasată prin serviciul de taxe și impozite. Numai că o parte din angajații primăriei s-a opus acestei taxe, motivând că nu este legală. Dar în același timp, această taxă funcționează foarte bine în Mioveni și în alte orașe mari din țară, numai că în Pitești nu s-a putut implementa. Aplicând taxa de habitat, operatorii spun că ar putea reduce și tariful la gunoi. Această taxă ar elimina din joc administratorii, care, în unele cazuri, încasează ei înșiși de la populație, dar nu plătesc către operator. 

 

# Cornel Ionică: ,,Încercăm pe toate căile posibile să reducem tarifele. Am promis acest lucru și mă țin de cuvânt”.

Cornel-Ionica.jpgChiar și primarul municipiului Pitești a adus în discuție, la ultima conferință de presă, această problemă cu care se confruntă municipalitatea, pentru care se caută rezolvare prin taxa de habitat.

,,Încercăm pe toate căile posibile să reducem tarifele. Am promis acest lucru și mă țin de cuvânt. Sper să reușim. Avem mari probleme cu  taxa de habitat. Trebuie să facem ceva. Există o variantă implementată de unele orașe, în sensul că cei care nu au plătit niciodată gunoiul să fie transferați prin hotărâre de consiliu local către încasarea acestui serviciu prin taxe și impozite. De ce să mărim tariful pentru cei care au plătit tot timpul? Implementând această taxă de habitat, avem posibilitatea chiar să micșorăm tariful la gunoi”, a precizat primarul municipiului Pitești, Cornel Ionică. 

 

# Salubritate 2000, debite de aproximativ 22 de miliarde lei vechi

cristian-genteas.jpgAvând în vedere toate cele expuse, iată că societatea Consiliului Local Pitești, "Salubritate 2000 S.A.", neavând posibilitatea să-și recupereze restanțele, la data de 31.07.2016, înregistra în evidențele contabile debite de aproximativ 22 de miliarde lei vechi, după care se uită lung cum zboară pe deasupra, fiind neputincioși să pună mâna pe ei. 

Problema aceasta a fost ridicată și la ultima ședință de Consiliu Local a municipiului Pitești de către consilierul local Cristian Gentea, care a precizat că rezolvarea stă în introducerea taxei de habitat.

,,La data de 31.07.2016 restanțele sunt în valoare de 2.200.000 de lei. Sunt în jur de 20 de asociații acționate în instanță, dar și alte 20 de dosare în executare. Societatea "Salubritate 2000" este obligată să se îndrepte asupra celor care nu plătesc, în instanță. Plătește taxele care se impun în asemenea cazuri, iar după ce câștigă toate procesele cu aceste asociații, se duce executorul și nu recuperează absolut nimic. Sunt asociații care nu plătesc gunoiul de 20 de ani. Trebuie implementată această taxă de habitat care mie mi se pare absolut normală. Am auzit tot felul de vorbe că nu este legală. Cum la Mioveni este legală și la 20 de kilometri nu mai este legală?! Trebuie să ne gândim bine, să analizăm bine, dar eu cred că altă soluție nu este. Când plătește omul impozitul, plătește și taxa de salubrizare”, a atras atenția consilierul local Cristian Gentea. 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.