bec-curent.jpgFurturile de energie electrică din reţelele de distribuţie se ridică la 3% din volumul total al energiei intrate în reţele, la nivel naţional, potrivit datelor oficiale ale furnizorilor.

Conform distribuitorului care se ocupă de zona Oltenia, Argeşul este fruntaş la sustragerile de energie electrică, în acest sens fiind întocmite deja mai multe dosare penale. Cele mai mari furturi de curent electric se produc în comunităţile vulnerabile (sărace).

Studiul arată că, pe lângă extinderea contorizării smart (care arată de unde şi cât se fură) pierderile comerciale pot fi reduse semnificativ prin crearea de echipe dedicate pentru identificarea furturilor, anticipând chiar că fiecare angajat dedicat poate recupera 1GWh de energie electrică pe an, adică 200.000 lei.

Totuşi, dincolo de bani, este nevoie şi de modificări legislative pentru reducerea furturilor. Iată câteva dintre ele:
-soluţionarea mai rapidă a proceselor intentate
-extinderea probelor admisibile de către distribuitor
-oportunitatea pentru distribuitor de a recompensa sesizările de furt
-reguli clare pentru distribuitor pentru recuperarea energiei
-mecanism clar între instanţa civilă şi cea penală (soluţionare independentă)
-posibilitatea, pentru distribuitor, de a aplica penalităţi pentru comportamentul recurent la furt.

România este împărţită în opt zone de distribuţie, deservite de Enel (Muntenia Sud, Banat, Dobrogea), Electrica (Transilvania Nord,Transilvania Sud şi Muntenia Nord), CEZ (Oltenia) şi E.On (Moldova).

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.