b_750_350_16777215_00_images_poze_2018_08_ursi_strada.jpgMinistrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat azi că niciun stat din Uniunea Europeană, nici măcar cele în care nu mai există de peste un secol urşi, nu şi-a manifestat dorinţa de a transfera astfel de animale din România. Urșii au ajuns să îngrijoreze localnici din mai multe județe, printre care și Argeșul. De altfel, de curând autoritățile județene au decis ca accesul turiștilor la Cetatea Poenari, de pe Transfăgărășan, să fie făcut doar sub escorta jandarmilor, de două ori pe zi, din cauza prezenței urșilor în zonă.

Întrebată într-o conferinţă de presă dacă a primit răspuns la adresa trimisă în urmă cu două luni omologilor săi din mai multe state europene, pentru a afla dacă ţările respective ar fi dispuse să primească, prin transfer, urşi din România, Graţiela Gavrilescu a spus că nimeni nu şi-a dorit să ia nici măcar un urs.

"Am trimis la toţi miniştrii din toată Uniunea Europeană, şi nu numai. Răspunsurile au fost negative, în sensul că, chiar şi distractive, în durerea noastră, aceea de a rezolva problema acestei specii protejate, urs, că multe dintre ţări mi-au răspuns că nu mai au această specie de 100 de ani. Şi nu a dorit nimeni să ia niciun urs, nici măcar pentru grădinile zoologice. Chiar în discuţiile pe care le-am avut cu omologii mei în ultima perioadă, pe trio în vederea preluării Preşedinţiei Uniunii Europene - Finlanda, care au şi ei o populaţie de urşi, Croaţia, care aproape că nu are, mi-au şi spus, aşa, cum de altfel, mi-au spus şi cei de la Comisia Europeană, cărora le-am explicat realitatea din România, aşa cum este ea, şi nu cum au prezentat-o anumiţi aşa-zişi - între ghilimele - iubitori de animale, este că inclusiv Comisia Europeană mi-a spus aşa: este problema dumneavoastră de gestionare, a României, nu a noastră", a susţinut ministrul Mediului.

Potrivit ei, România are o populaţie estimată de urşi, conform statisticilor fondurilor cinegetice, de aproximativ 7.000, dar se presupune că numărul este mult mai mare.

 

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro