b_750_350_16777215_00_images_poze_2018_01_porci_ferma.jpgPesta porcină africană a reapărut în România (în localitatea Micula, în judeţul Satu Mare), iar singura cale de a preveni îmbolnăvirea animalelor este respectarea cu stricteţe a unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase, potrivit Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România (ACEBOP). Pesta porcina africană nu se transmite de la animal la om.

"Recomandăm tuturor crescătorilor de porcine să întărească măsurile de biosecuritate în ferme. Singura cale de a preveni îmbolnăvirea animalelor este respectarea cu stricteţe a unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase. Pesta porcină africană este o boală virală, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100%. Această boală afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine, de toate vârstele şi sexele, având o perioadă de incubaţie de 3-15 zile în mod obişnuit sau de 3-4 zile în formă sa acută. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este că nu există un semn specific care să indice prezenţa bolii - chiar şi mortalitatea ridicată a animalelor reprezintă doar un indiciu că este vorba de pestă porcină africană", a declarat Mary Pană, preşedintele ACEBOP, într-un comunicat de presă. Virusul pestei porcine africane supravieţuieşte timp de 6-10 zile în fecalele animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic şi mai mulţi ani în carnea de porc congelată. "Odată instalată pesta porcină africană, cheltuielile sunt foarte mari, determinate de două aspect importante: cele referitoare la combaterea răspândirii bolii şi cele determinate de pierderile producătorilor, cărora li se aplică restricţii la comerţul intracomunitar şi la export", avertizează reprezentanţii ACEBOP.

 

 

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro