Spital-Mioveni-Georgescu.jpgDespre sistemul de sănătate argeșean nu mai are sens să vorbim prea multe. Cu toții știm că pentru orice pacient este o adevărată  aventură intrarea într-o unitate spitalicească din Argeș, mai ales în Spitalul Județean care colcăie de bacterii, infecțiile nozocomiale fiind din ce în ce  mai frecvente și din păcate aceste cazuri le întâlnim cel mai des la secția maternitate, mai exact la nou născuți.

De-a lungul timpului, presa a făcut publice numeroase deficiențe ale sistemului de sănătate argeșean, dar pe conducătorii noștri nu i-a interesat prea mult acest domeniu, de multe ori reacțiile lor la cazurile tragice cauzate de sistemul de sănătate fiind fost rezumate doar la simplu regret de genul: "Ne pare rău!".  Iar toate acestea se întâmplă în vreme ce s-au cheltuit inutil sume importante de bani pe proiecte eșuate (a se vedea Molivișu, drumul spre Vâlsan și multe altele).

Însă, cu toate acestea, iată că mulți dintre noi privim plini de speranță către Mioveni, acolo unde a început, încă de anul trecut, construcția celui mai modern spital din țară, la nivel de orașe. Ba chiar mai mult, acest spital poate concura și cu unități spitalicești din marile centre universitare, având în vedere aparatura cu care va fi dotat. Este cel mai îndrăzneț proiect al primarului Ion Georgescu din cariera sa, proiect care peste ani, de ce nu, poate că îi va purta și numele, având în vedere dimensiunea și importanța acestuia. Este un proiect menit să salveze vieți și nu să adune voturi pentru că altfel acești bani puteau fi cheltuiți pe asistență socială, pe diferite subvenții, dar și pe borduri și alte așa-zise investiții în folosul cetățeanului, după cum ne-am obișnuit în România.

# 21 de milioane de euro veniți de la Guvern pentru realizarea acestui spital

Așa cum spuneam, construcția spitalului a început anul trecut, iar termenul de finalizare este în 2018, spre sfârșitul anului. 

Deși proiectul părea a fi unul fantasmagoric, iată însă că acesta devine o realitate certă și un vis îndeplinit al multor argeșeni care de multe ori luau drumul Bucureștiului pentru a se trata. Se preconizează că foarte multe viitoare mămici vor alege să nască în acest spital, având în vedere condițiile de la celelalte unități spitalicești din județ. 

Valoarea investiției se ridică la suma de 68 de milioane de euro. O sumă fabuloasă pentru un oraș, însă ambiția primarului a fost și mai fabuloasă - a realiza un astfel de proiect, nu doar pentru locuitorii din Mioveni, ci pentru foarte mulți argeșeni. 

50% din valoarea investiției va fi suportată din bugetul local, iar diferența - din împrumuturi și surse atrase.

Așa se face că ieri primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu, a semnat un contract de finanțare cu Ministerul Dezvoltării în valoare de aproximativ 21 de milioane de euro prin programul PNDL pentru acest obiectiv de maxim interes pentru argeșeni, semn că acest spital se va finaliza la termen, având asigurată finanțarea.

# Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită

Cu toate acestea, conform principiului românesc "Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită", au apărut și criticii acestui proiect. De altfel, așa cum se întâmplă frecvent la noi în România: cum vedem că se face ceva, cum începem să criticăm și să stopăm acel proiect, iar după care regretăm.  Și astfel au apărut numeroase voci critice la adresa acestui proiect, mai ales legat de costurile cu dotarea noului spital. 

Dar surpriza cea mai mare a fost să auzim critici chiar din partea unor  primari argeșeni  care, culmea, fac parte din același partid cu Ion Georgescu.  Nemulțumirea acestora este că foarte mulți bani alocați de Guvern județului Argeș, prin PNDL,  au fost direcționați către acest spital, 21 de milioane de euro, iar ei nu au mai primit atât cât au cerut pentru diverse proiecte mai mult sau mai puțin importante. Însă, cu toate acestea, domnilor primari nemulțumiți că vom avea în județ un spital modern, vă doresc să nu fiți nevoiți să apelați la serviciile acestui spital. 

# Fără infecții intraspitalicești

Spectaculosul proiect ce prinde contur în oraşul automobilului românesc va avea o cameră specială de decontaminare, pentru a stopa dezvoltarea infecţiilor intraspitaliceşti. În plus, personalul va trece prin filtre dotate, printre altele, cu vestiare şi duş, pentru a înlătura agenţii nocivi sau contagioşi din mediul înconjurător, iar echipamentele infestate vor fi transportate pe căi separate de traseele dedicate materialelor sterilizate. Toate secţiile vor fi separate prin uşi dotate cu dispozitive de control al accesului. Tot acest control va fi monitorizat video, iar fiecare secţie va avea propriul filtru.

Spitalul va avea două generatoare şi 2 UPS-uri ce ar asigura funcţionarea pentru 48 de ore în caz de avarie. Practic, trecerea de la sistemul energetic la sistemul auxiliar de alimentare cu energie electrică s-ar face într-o fracţiune de secundă, astfel încât medicii să îşi desfăşoare activitatea fără întrerupere. 

Camerele cu dotări medicale, inclusiv sălile de operaţie, vor avea un sistem special de ventilaţie. În aceste camere, ventilaţia va fi cu aport de aer proaspăt trecut prin filtre HEPA.

Aparatura din viitorul spital de la Mioveni va fi  una de top, având de la computer tomograf până la echipament de chirurgie minim invazivă. Pe partea de imagistică, rezultatele vor fi comunicate instantaneu pacienţilor. În total, viitorul spital va avea 177 de paturi, iar fiecare dintre aceste paturi este de ultimă generaţie, având câte 80 de funcţii.

Astfel, cele șase etaje ale spitalului vor cuprinde următoarele secții: etajul şase-zonă administrativă şi tehnică, farmacie, garderobă pentru pacienţi; etajul cinci-neurologie; etajul patru-medicină internă şi cardiologie; etajul trei-pediatrie; etajul doi-două săli de naşteri, o sală ginecologie şi o secţie de neonatologie cu 17 paturi; etajul unu-patru săli de operaţie şi o secţie A.T.I; subsol-anatomie patologică, morgă, spălătorie, uscătorie şi bucătărie.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.