b_750_350_16777215_00_images_poze_2018_07_spitalul_judetean.JPGComisia de Sănătate a Senatului a lansat azi în dezbatere un proiect care prevede înfiinţarea în spitalele judeţene de urgenţă de centre pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut. Argeșul nu va face excepție. Inițiator al proiectului de lege este Renică Diaconescu, vicepreşedintele Comisiei de sănătate a Senatului. El a amintit că în prezent în România sunt zece astfel de centre, dintre care opt de elită.

“Accidentul vascular reprezintă cauza principală de morbiditate şi dizabilitate pe termen lung în lume. Dacă un accident vascular apare la un pacient care are distanţă foarte mare de aceste centre, şansele lui de supravieţui sau de a rămâne fără deficit motor sunt minore. Fereastra de intervenţie pentru un accident vascular este de trei ore şi jumătate. Dacă în aceste trei ore şi jumătate nu introduci substanţa care să facă tromboliza, pacientul va fi tratat clasic şi va rămâne cu un deficit motor pentru toată viaţa sau va deceda. Noi gândim să facem la fiecare spital judeţean de urgenţă, înseamnă aproape 40 de centre. Ele vor fi gradate: gradul 2 pentru cele care vor fi de primă intervenţie, gradul 1 pentru cele de elită unde se vor face operaţii complexe. Este nevoie de tomograf care să facă şi angiografie în fiecare spital, este nevoie de medic neurolog de gardă, este nevoie de această substanţă şi este nevoie să ai alocate câteva paturi pentru monitorizarea pacienţilor după introducerea acestei substanţe. Înseamnă monitorizarea funcţiilor vitale - tensiune, puls şi a funcţiilor cerebrale. Noi îl lăsăm în dezbatere să intre în septembrie, apoi să treacă şi de Camera Deputaţilor, apoi în noiembrie să fie gata ca maxim la 1 ianuarie el să funcţioneze în toată ţara. Nu cred că sunt necesari foarte mulţi bani pentru că substanţa nu este foarte scumpă, este undeva la 500 de euro"", a precizat senatorul Renică Diaconescu.

Fostul ministrul al Sănătăţii, senatorul Florian Bodog, a arătat că sunt foarte importante aparatele Computer Tomograf pentru implementarea acesui program în toată ţara. Vă amintim că Bodog a participat luna trecută la punerea în funcțiunea a aparatului RMN de la Spitalul Județean Argeș, cumpărat (împreună cu un CT, care a dotat Spitalul de Pediatrie Pitești) printr-un program derulat pe vremea când acesta era ministru al Sănătății.

 

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro