b_750_350_16777215_00_images_poze_2018_02_Adrian_Miutescu.jpgÎntr-un comunicat remis Financiarpress.ro, PNL Argeș critică OUG 3/2018, privind măsurile pentru protejarea veniturilor unor categorii de salariați, angajați din IT, cercetare-dezvoltare și inovare, sezonieri, salariații cu dizabilități încadrați cu handicap grav, dar și angajații part-time, adoptată joi de Guvern, precizând că astfel se încalcă principiile pieței libere și etica fiscală.

PNL Argeș: ,,Este cu totul revoltătoare situația în care a ajuns Guvernul PSDragnea 3, care aleargă acum ca un apucat să cârpească gogoașa fiscală a mutării contribuțiilor de la angajator la angajat, umflată peste măsură.

 Ordonanța de Urgență 3/2018, adoptată ieri de Guvern, nu doar că nu echilibrează situația, dar generează inechități și introduce soluții dintre cele absurde, discriminatorii, împotriva eticii fiscale și a economiei libere de piață.

 PSD încalcă prin aceste reglementări însăși funcția statului, adică aceea de a oferi servicii publice de calitate cetățenilor săi pe baza sumelor achitate de contribuabili. Este cu totul absurd ca statul să devină un plătitor, în cadrul unei relații contractuale între privați, de obligații fiscale pentru anumite categorii socio-profesionale. Facem, astfel, o diferență esențială între situațiile în care statul oferă sprijin anumitor categorii defavorizate, prin servicii de asistență socială, și situația în care s-a ajuns astăzi prin adoptarea OUG 3/2018.

 Fără ca beneficiarii OUG 3/2018 să poarte vreo vină, Guvernul încalcă principiile justei aşezări ale sarcinii fiscale şi ale egalităţii de tratament în faţa legii. Nu este acceptabil ca, pentru anumite categorii de salariaţi, Guvernul să acorde o formă de ajutor de stat, plătind de la bugetul de stat o parte din contribuţiile sociale datorate de angajat! Această ordonanţă generează ideea că anumiţi cetăţeni sunt mai importanţi ca alţii şi anumiţi investitori sunt mai importanţi ca alţii, meritând o abordare diferenţiată din partea statului român. Mai mult, introducerea condiției de majorare cu 20% a salariului brut, față de luna decembrie 2017, este o imixtiune gravă a Guvernului în contractele individuale de muncă dintre părţi.

 Prin această Ordonanță se creează un precedent periculos pe care Partidul Național Liberal nu-l poate accepta, doar pentru a rezolva o gafă a Guvernului. Într-o asemenea situație ireală ne punem întrebarea: de ce nu ar fi legitimă revendicarea persoanelor care lucrează pe salariul minim ca statul să le achite contribuțiile sociale?

 ‘’În acest an petrecut la guvernare, PSD nu avea de făcut altceva decât să lase economia în pace să funcționeze, adică măcar să nu complice și mai mult  viața românilor. Însă, toată această nebuloasă fiscală a fost generată de încercarea PSD de a-și acoperi minciunile din campania electorală, respectiv de majorare a salariilor bugetarilor cu 25% de la 1 ianuarie 2018. Pentru acest lucru a operat transferul contribuțiilor către angajat, suprapus cu intrarea în vigoare a falselor majorări din Legea salarizării. Partidul Național Liberal solicită respingerea OUG 79/2017 și renunțarea la transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. În cazul în care OUG 79/2017, OG 4/2017, OUG 60/2017 privind suprataxarea neangajării persoanelor cu dizabilități și OUG 3/2018 nu vor fi modificate potrivit solicitărilor PNL, anunțăm atacarea acestora la Curtea Constituțională. ” – declară Președintele PNL Argeș, Adrian Miuțescu”.

 

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro