Aurelian-Pavelescu.jpgRăzboiul dintre reprezentanţii Guvernului şi sistemul bancar din România, privind profitul înregistrat de anumite bănci, a iscat mare vâlvă şi în rândul opiniei publice. 

În acest sens şi preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu, a comentat pe contul său de Facebook, în termini foarte duri, activitatea sistemului bancar din România. 

,,Şi băncile sunt un fel de poliţie şi armată, nu? Şi aici avem un sistem organizat şi perfect disciplinat, pe care statul l-a protejat mai mult decât biserica moaştele sfinte. Riscul băncilor este zero. Ele nu pot pierde, iar BNR a funcţionat ca un zid de protecţie: creditele neperformante (cauzate de corupţia şi lăcomia băncilor) au fost deduse, statul împrumută în draci la dobânzi mari, făcând concurenţă neloială mediului privat şi cetăţenilor (împrumuturile fiind, evident, garantate), finanţarea economiei aproape zero ( băncile urmărind exclusiv profitul facil), protecţie minimă a cetăţenilor în faţa condiţiilor bestiale (apropiate de practicile cămătăreşti). Pe lângă asta, salarii mari, maşini scumpe, sedii şi mai scumpe, premii de milioane date ştabilor din centrale, deduceri frauduloase permise (onorarii de milioane date firmelor de avocatură agreate, zeci şi sute de milioane la consultanţi - un alt mijloc de a externaliza profitul şi a nu plăti impozit la stat), tranzacţii simulate cu băncile mamă etc. etc.

Şi, ce să vezi? Sistemul bancar NU FACE PROFIT! Adică nu întoarce aproape niciun ban la societate prin stat, aşa cum fac majoritatea societăţilor care muncesc din greu, dar şi cetăţenii de rând: şi băncile beneficiază de sistemul de învăţământ, de sistemul de justiţie, de cel de ordine publică, de şosele, de sistemele publice de apă, canalizare etc. etc.

Şi aici pensiile sunt mari, ca şi salariile, evident. Sigur, că aici contribuţiile pentru pensii sunt plătite. Dar, dacă băncile ar plăti impozit pe profit în mod corect, nu cumva şi salariile ar fi mai mici, luxul ar fi mai mic, iar statul în general ar fi mai puţin prejudiciat? Pentru că, iată, tot statul, din bugetul său, asigură fondul de pensii, mereu deficitar: adică din taxele şi impozitele plătite de români.

Îl văd la tv pe Adrian Vasilescu, purtătorul de cuvânt milenar al lui Isărescu: că BNR nu ştie de şmecheriile băncilor în escamotarea profitului, că e treaba Finanţelor. Că băncile nu fură clienţii (e adevarat, dar premierul vorbea de furt, referindu-se la stat), ca e foarte bine. Dar, ce, BNR nu avea instrumentul intern de reglementare pentru a opri evaziunea mascată? La politicile guvernamentale, de 30 de ani, a sărit repede Isărescu să spună: nu e bine! Dar la politicile privind sistemul bancar a tăcut mâlc, le-a acoperit, a fost complice! Că aşa e în tenis! M-aş bucura să iasă la pensie şi Adrian Vasilescu, cu şmecheriile lui!

Trăgând linie, marea majoritate a zonelor economiei care nu produc nimic economic: bănci, armată, poliţie, justiţie, instituţii politice, asigurări etc. au nivel de salarizare şi pensii foarte mari, uriaşe, care sunt plătite de cei care produc. Toate s-au dovedit şi se dovedesc a fi viciate şi corupte: turcul plăteşte! Vedeţi că nu vorbesc de învăţământ şi sănătate, în special, nici măcar de administraţie... N-ar trebui să vă spunem, politicos: voi nu faceţi parte din Romania? Aaaa, voi vreţi direct ca în Elveţia, ca afară, nu faceţi parte din poporul român!”, a scris redutabilul avocat Aurelian Pavelescu, preşedintele PNŢCD, pe contul său de socializare. 

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.