b_750_350_16777215_00_images_poze_2018_05_rapsodia_pastoreasca.jpgDuminica viitoare, pe 27 mai, va avea loc în comuna Corbi cea de-a  48 – a  ediție a festivalului "Rapsodia Păstorească”, fiind unul dintre cele mai longevive festivaluri din județul Argeș. Este un eveniment de suflet al corbenilor pentru că acest festival reprezintă urcatul oilor la munte, iar cum majoritatea locuitorilor din Corbi se ocupă cu creșterea ovinelor, "Rapsodia Păstorească" reprezintă pentru ei o sărbătoare pe care iată că au păstrat-o zeci de ani și cu siguranță va mai dăinui mult timp de acum înainte. 

Însă, dacă pentru corbeni este o sărbătoare de suflet, pentru ceilalți vizitatori din județ, dar și din țară (evenimentul  căpătând valențe naționale), festivalul "Rapsodia Păstorească” reprezintă o acțiune pentru suflet. Aici încă se mai găseşte identitatea românismului, modernismul și tradiționalismul fiind împletite armonios. Mai mult, primarul Virgil Baciu, un iubitor desăvârşit de ţară şi de neam, i-a dat acestei sărbători şi o conotaţie patriotică. În ultimii ani nelipsiți de la acest festival nu au fost nici frații de peste Prut, din localitățile înfrățite cu comuna Corbi și nu numai. Românii de peste Prut, pentru că altfel nu le putem spune, au cântat alături de corbeni, au jucat și uneori au mai vărsat câte o lacrimă. De altfel, comuna Corbi este prima localitate din județul Argeș care a semnat în mod simbolic o "Declarație de Unire" cu o localitate din Moldova, mai precis cu Baimaclia, localități înfrățite în urmă cu mai mulți ani.

Dar supriza cea mare vine de la un renumit interpret de muzică populară, devenit celebru datorită cântecele sale patriotice, mai ales a unui cântec, ajuns, așa cum se zice în zilele noastre, șlagăr. Este vorba despre cântecul care poate fi numit chiar și un manifest "Nu ne vindem țara", interpretat de Ionuț Langa. Este cântecul și îndemnul de suflet al primarului Virgil Baciu pe care ține sa-l interpreteze, alături de copii și de alți invitați, aproape la fiecare eveniment organizat de Primăria Corbi. Tânărul și talentatul interpret de muzică populară Ionuț Langa a venit pentru prima dată în comuna Corbi anul trecut, tot la acest eveniment, iar atmosfera pe care a creat-o a fost una care nu se poate descrie în cuvinte. Cântecele sale patriotice au răsunat în Corbi, aducând în inima tuturor celor prezenți dragostea de neam și de țară. 

Un alt cunoscut interpret de muzică populară care va asigura buna dispoziție a celor prezenți la festivalul "Rapsodia Păstorească" va fi Nelu Albu. Multe din cântecele sale fac parte din folclorul păstoresc, ceea ce cu siguranță vor ajunge la sufletele corbenilor.

Cât privește programul activităților din acea zi, trebuie spus că și anul acesta este unul foarte încărcat de activități menite să promoveze și să păstreze tradițiile locului.

Astfel, ediția de anul acesta a "Rapsodiei Păstorești" va debuta în jurul orei 9:00 cu vizitarea Muzeului comunei Corbi şi festivitatea de sărbătorire a familiilor care au la activ jumătate de secol de convieţuire exemplară pentru generaţiile mai tinere. Apoi, va urma vestita paradă a costumelor populare, eroii fiind nimeni alții decât ansamblurile folclorice din Gorj, Sibiu, Vâlcea, Olt, Argeș, precum și din Republica Moldova, care vor dansa și cânta. După paradă vor fi prezentați și invitații, care împreună cu ansablurile folclorice se vor deplasa spre mirifica zonă care poartă numele de "La Chili", acolo unde de fapt se va desfășura petrecerea câmpenească. Aici va avea loc și expoziția cu cele mai frumoase animale din localitate, după care va începe petrecerea populară susținută de formațiile participante și de cei doi renumiți soliști, Ionuț Langa și Nelu Albu.

Așadar, nu ratați acest eveniment!

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro