b_750_350_16777215_00_images_cetate.jpgAstăzi, la Consiliul Judeţean Argeş a avut loc un eveniment important: lansarea proiectului de reabilitare a cetăţii Poenari de la Arefu, cu fonduri europene. Valoarea investiţiei se ridică la suma de 10,8 milioane lei, dintre care 1,15 milioane lei reprezintă finanţarea Consiliului Judeţean. În afară de aceşti bani, Consiliul Judeţean va investi din fondurile proprii şi pentru amenajarea unui căi mecanizate de acces - cel mai probabil, un lift. Durata de implementare a proiectului este de 26 de luni, lucrările urmând să fie gata în aprilie 2020, după cum a spus astăzi Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean.

Conform autorităţilor judeţene, vor fi făcute lucrări de refacere a treptelor de acces, de reabilitare a zidăriei, de tâmplăriei, dar şi de acoperire a donjonului principal despre care Cornel Popescu, directorul Muzeului Judeţean Argeş, afirmă că ar fi fost construit în anul 1300, înainte ca Vlad Ţepeş să înceapă construirea propriu-zisă a cetăţii. Contractul de finanţare a fost semnat pe 14 martie. Cornel Popescu a spus că în anul 2017 la cetate au fost înregistraţi 80.000 de turişti (în condiţiile în care o lună nu s-a putut urca pe scări la cetate, din cauza urşilor). "Ne aşteptăm ca numărul turiştilor să se dubleze, ba chiar să se tripoleze, în special după ce va fi dat în folosinţă liftul", a spus Cornel Popescu.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dan Manu a spus că în ianuarie 2018 au fost momente de cumpănă, când nu ştia dacă se va reuşi semnarea proiectului. "Cu siguranţă, dintre proiectele avute în derulare, acesta a fost cel mai dificil. Pot spune însă că sunt bucuros că am reuşit şi felicit echipa de proiect. Cetatea Poenari este perla turismului argeşean", a spus Dan Manu. Cu fonduri europene Consiliul Judeţean mai are în vedere reabilitarea Galeriei de Artă din Piteşti, a Muzeului Judeţean, dar şi a unor unităţi medicale.

În altă ordine de idei, o atenţie specială se cuvine să fie acordată şi cetăţii Oratea de la Podul Dâmboviţei care, din păcate, este în ruină. "Nu am putut face nimic acolo deoarece terenul aparţine comunei Dâmbovicioara. Am făcut însă demersuri şi cetatea urmează să fie reabilitată cu bani de la Ministerul Culturii, în parteneriat cu Consiliul Local Dâmbovicioara. Va conta foarte mult şi faptul că Dâmbovicioara a căpătat recent statutul de staţiune de importanţă naţională", a spus Dan Manu.

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro