b_750_350_16777215_00_images_poze_2017_10_Monografie1.jpgb_750_350_16777215_00_images_poze_2017_10_Coperta-Monografie.jpgLa prima vedere am putea spune că pentru o primărie cele mai importante lucrări de investiții sunt cele din infrastructură, uitând de un element esențial în dezvoltarea durabilă a unei localități: cultura. Mulți edili privesc această ramură ca pe o cheltuială și nu ca pe investiție, considerând că nu este atât de importantă pentru comunitatea pe care o conduc. 

Însă, din fericire, nu toți aleșii privesc astfel lucrurile, iar în județul Argeș am putea spune că sunt foarte mulți primari care au acordat o atenție deosebită capitolului cultură. 

Un bun exemplu în acest sens ar putea fi chiar prof. dr. Ion Gîrleanu, primarul comunei Bogați, care recent a lansat monografia localității pe care o conduce, o lucrare ce va dăinui peste ani. Despre activitatea culturală a comunei Bogați s-a tot scris de-a lungul timpului, însă cu toate acestea primarul Ion Gîrleanu a sesizat că lipsește o piesă din puzzle-ul cultural al comunei. Și astfel, în anul 2014, Primăria Bogați a contractat unii dintre cei mai iscusiți monografi ai Argeșului, Leontin Stoica și Radu Aurel (foto), pentru elaborarea ,,Monografiei Comunei Bogați”. 

# Peste 3000 de dosare studiate și cercetate 

b_750_350_16777215_00_images_poze_2017_10_Autorii_Monografiei.jpgDacă la o lucrare de infrastructură volumul acesteia se măsoară în tone de beton, de asfalt sau de alte materiale de construcții, iată că la această lucrare științifică volumul de muncă se măsoară în sute de ore de cercetare și mii de dosare studiate și cercetate în Arhivele Naționale. 

Cele 11 capitole ale Monografiei Comunei Bogați însumează peste 600 de pagini, ceea ce înseamnă că este  o lucrare voluminoasă, complexă, în care este prezentată în mod amănunțit evoluția comunei. 

,,Inițiativa acestui demers a avut-o domnul primar  al comunei Bogați, prof. dr. Ion Gîrleanu, care a fost susținut de membrii Consiliului Local și de membrii asociației locale. 

Astfel că, la începutul anului 2014, împreună cu cei pe care i-am nominalizat, am făcut structura lucrării, după care în primul an al cercetării, am hotărât, împreună cu domnul profesor Radu Aurel, să ne deplasăm la Arhivele Naționale București, la Serviciul Județean Arhive Argeș și la Serviciul Județean Arhive Dâmbovița. Am fost și la  Dâmbovița pentru că, după cum bine știți, comuna Bogați între anii 1864 – 1950 a aparținut de județul Dâmbovița, iar actualul sat Suseni, care a avut și statut de comună între anii 1925 – 1930 și 1935 – 1950, de asemenea, a aparținut de județul Dâmbovița. 

Am cercetat și am studiat împreună 47 de fonduri de arhivă, peste trei mii de dosare pe care le-am studiat și le-am cercetat și am selectat într-un an câteva mii de documente pe care le-am rezumat în această lucrare. După această documentare în arhive, de mare folos au fost și documentele și fotografiile puse la dispoziție de către foști profesori, învățători ai comunei și foști primari, medici și preoți, oameni de seamă ai comunei Bogați. 

După un an, a urmat partea cea mai grea, și anume elaborarea studiului monografic. Astfel că, în toamna anului 2015 am finalizat acest studiu, care are 11 capitole în care se regăsesc date despre istoria actualei comune Bogați, mai ales din perioada modernă și contemporană. În anul 2017 lucrarea a văzut lumina tiparului la editura Performantica Iași”, a declarat dr. Leontin Stoica (foto dreapta), unul dintre autorii monografiei. 

# Lansarea Monografiei Comunei Bogați, în prezența a numeroase oficialități județene

Astfel că, vineri, 27 octombrie a.c., reprezentanții Primăriei Bogați au organizat lansarea monografiei localității, la restaurantul ,,Prestige Confort” din comuna Călinești. În semn de prețuire pentru această lucrare, numeroase oficialități județene au ținut să ia parte la  eveniment. 

Pe lângă importanți oameni din Bogați, atât din administrația locală, cât și din alte domenii, la acest eveniment editorial de înaltă ținută au mai participat: președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, președintele PSD Argeș, senatorul Șerban Valeca, depuatații Nicolae Georgescu, Radu Vasilică și Cătălin Rădulescu, consilieri județeni, directori de deconcentrate, dar și colegi de breaslă de-ai primarului Ion Gîrleanu, precum primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu și primarul comunei Rociu, Aurel Bălășoiu și multe alte oficialități județene și locale. 

b_750_350_16777215_00_images_poze_2017_10_Invitati_Monografie.jpg,,Este un eveniment inedit pentru localitatea noastră, pentru comuna Bogați. Este pentru prima dată când se lansează monografia comunei noastre, deși cu ani în urmă a mai fost scrisă o monografie.

Vreau să mulțumesc tuturor care sunt prezenți aici pentru că acest gest de a ne onora cu prezența pentru noi este un lucru extraordinar de important. Faptul că avem alături de noi conducerea județului Argeș ne onorează și ne dă un imbold de a face cât mai multe lucruri pentru localitatea noastră”, a declarat primarul comunei Bogați, Ion Gîrleanu. 

 

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro