Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/poze/11.jpg'

11.jpgCu toate că Argeșul se poate lăuda cu nenumărate instituții de cultură, unele dintre ele menite să păstreze obiceiurile, tradițiile și să le amintească argeșenilor de valorile pe care le-au avut, se pare că acestea există doar de dragul de-a exista.

Cu siguranță cultura nu este "o fabrică de bani" sau o afacere profitabilă pentru vreun județ, dar asta nu înseamnă că nu are importanță. Fiecare lăcaș are, pe lângă cultura larg răspândită din care face parte, și propria identitate culturală. Poate că nu în fiecare cătun s-a născut un mare om de cultură, dar, cel puțin acolo unde ei au existat și încă mai există prin ceea ce au lăsat în urmă, ar fi de dorit măcar să-i amintim.

Astăzi s-a născut Vladimir Streinu

Pe 23 mai 1902 s-a născut unul dintre cei mai mari critici de poezie din țară, Vlademir Streinu. De asemenea, el însuși a scris poezie. Vlademir Streinu s-a născut în Teiu, județul Argeș, unde astăzi, casa lui poate fi vizitată. Aceasta a intrat în patrimoniul statului și este declarată muzeu al satului.

Despre Streinu ar fi multe de spus, dar argeșenii nu-l cunosc atât de bine, mai grav e că nici autoritățile.

Sărbătorirea zilei lui Vladimir Streinu doar în prezența Subprefectului

Singura instituție care a răspuns pozitiv evenimentului de astăzi de la Teiu a fost Instituția Prefectului prin subprefectul Stoian. Acesta a părut de-a dreptul interesat și chiar impresionat de viața criticului, dar și de reușitele fiicei acestuia, actrița Ileana Iordache-Streinu. Celălalt om care a onorat invitația a fost Directorul Filarmonicii Pitești, Jean Dumitrașcu, cunoscut om de cultură argeșean. Marii absenți au fost politicienii Argeșului care, de obicei, nu ratează evenimente sonore. Desigur, fiecare a avut o scuză rezonabilă.

Indiferența ucide cultura

Cultura noastră, a Argeșului nu a fost niciodată pe harta priorităților. Chiar dacă avem câteva instituții care, în teorie, cu asta ar trebui să se ocupe, practica ne omoară. Nume mari ale Argeșului au fost uitate de-a lungul timpului. De unii dintre cei care au realizat ceva pentru acest județ am uitat cu desăvârșire, iar ceilalți așteaptă să se așeze praful peste amintirile lor. Cu siguranță că nimeni nu este prea interesat de acest lucru ținând cont că, așa cum spuneam, cultura nu aduce bani, dar aduce prestigiu și mândrie.  

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.